230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Godišnji koncert KUD Alat: Očuvanje tradicije i kulturne baštine

U prepunoj pozorišnoj sali Кulturnog centra sinoć je održan tradicionalni godišnji koncert Gradskog kulturno-umjetničkog društva „Alat Svislajon“ iz Trebinja.

191201 alat

Nastupilo je preko 250 članova, svih uzrasnih kategorija „Alata“. Igrama sa prostora Hercegovine, Bosilegradskog krajišta, aleksinačkog Pomoravlja, okoline Beograda, te igrama iz Glamoča i Gnjilana, predstavili su se omladinski, seniorski i ansambl veterana. Najmlađi „Alatničari“, članovi dječjeg ansambla, igrama iz Šumadije i Кrajine predstavili su se svojim sugrađanima, koji su aplauzima pokazivali oduševljenje.

Predsjednik „Alata“ Nedeljko Lambeta istakao je da je iza društva još jedna uspješna i sadržajna godina.

„Iza nas je blizu 50 koncerata u Republici Srpskoj, Srbiji i po Evropi, kojima smo predstavljali naše Trebinje, Hercegovinu i cijelu Republiku Srpsku u najboljem svijetlu. Moramo izdvojiti organizovanje druge Međunarodne smotre veterana, bili smo i domaćin Dječje smotre folklora ‘Zlatno kolce’, a ljetos smo u Grčkoj osvojili nagradu za najbolju koreografiju, naveo je Lambeta.

Prema riječima Lambete, kruna ove generacije i ono što je obilježilo ovu godinu jesu nastupi „Alata“ u Engleskoj – u Londonu i Birmingemu, nakon 50 godina.

Sudeći po reakcijama publike, bio je ovo još jedan uspješan koncert kulturno-umjetničkog društva „Alat“ koje će, kako i sami kažu, i sljedeće godine, u cilju očuvanja naše kulture i tradicije, nastaviti ovim tempom – još bolje i još više.

Na početku koncerta prikazan je kratak film “Sjećanje na Branku” dugogodišnjeg člana predsjedništva ovog društva, kojoj je i posthumno dodijeljena nagrada, nagrada za pomoć društvu dodijeljena je generalnom direktoru Elektroprivrede Republike Srpske Luki Petroviću, a za dugogodišnje članstvo u društvu nagradu je dobila Milica Đuričić.

KC Trebinje - Foto: Jovan Vidaković