230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Koš za Čeču

Zove me prijatelj, kaže: "Hajde majke ti napiši nešto, hoćemo da se organizujemo i pomognemo našoj legendi, treba mu za terapije".

200206 ceca

Naravno. Sjedam, hoću što prije da napišem; rak ne čeka. Tražim neku poveznicu; Sarajevo, Trebinje, sport, kafana, bilo šta, samo da započnem priču. Guglam o našoj legendi, nailazim na priču o njegovom kumu, Pimpeku; izašao na pogrešan izlaz, vidio da mu nema auta, te se nonšalantno vratio u kafanu na još jedno piće, zvao policiju i prijavio kradju. (I evo na sat prije slanja teksta saznam iz prve ruke da je to bilo kod Bajice u Taverni). Eto poveznice!

Moj prijatelj, sa početka teksta, je uradio identičnu stvar. Dakle poveznica su raja, kafana, smjeh, gradski duh, takozvana "šuplja" i njeno drugo ime, zajebancija. Prijeratno Trebinje i Sarajevo su imali u tom segmentu jaku sličnost, kojoj ni različitosti dijalekta, podneblja, istorije, veličine i značaja, nisu mogli ništa. Zahvaljujući tome je i Čeča uspio bez problema da se asimilira u društveni, sportski i noćni život Sarajeva 70-ih, bez ikakvih problema. Dakako, pomogle su tome i njegove igre i doprinos da Bosna napokon udje u prvu ligu Juge, ali duboko vjerujem da bi i bez toga, taj raspoloženi i nasmijani dugajlija, osvojio srca Sarajlija. Biće zeznuto mladjima, ako nisu čuli za likove iz teksta, dočarati te veličine. Ali ajde da probamo: Čečin saigrač i veliki prijatelj, Žarko Varajić, drži još uvijek aktuelni rekord u broju koševa na finalnoj utakmici Evrolige. Nikšićanin je zavukao Emerson Varežeu u finalu 47 komada. To vam je današnji Nando de Kolo na kvadrat. Mirza Delibašić, Čečin kum... ne znam gdje upakovati tu veličinu. Luka Dončić za jedno 10-ak godina? Davorin Popović- Pimpek, Čečin drugi kum. Otprilike nešto poput Čole, Čolu sigurno znate.

Pomenuti Čečini prijatelji I kumovi više nisu medju živima. Da jesu, ne bi bilo potrebe za ovim tekstom i ovom akcijom.
Pa, ako ne pripadate mrzovoljnim, novokomponovanim jedinkama punim zavisti, gundjalima koji će na prvu reći "Eto mu sad boemski život, sam je kriv", ili "Dje su mu sad Sarajevo i te Mirze...", ako niste oni koji ževkaju da je nekome drugo prešnije pomoći, ali nikada nećete započeti nikakvu akciju niti mrdnuti prstom za nekoga, te ako smatrate da možete pomoći, zabilježite žiro-račun ispod, da pomognemo našoj legendi da dobije ovu utakmicu, i da nam ispriča još po koju priču iz njegovog bogatog života, u kome nije bilo mjesta za ružne riječi, loše ljude i negativne misli.

Za inostranstvo: BA 391613000047054949
Swift Code RZBABA2S
Raiffeisen bank DD Bosna i Hercegovina

Za BiH: TRN 1613000047054949

Zdravko Čečur JMBG 1208950153958