230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju centralno obilježavanje Svjetskog dana civilne zaštite

U nedelju 01.03.2020. godine, povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, održaće se zajednička vježba subjekata zaštite i spasavanja Grada Trebinja i Republičke uprave civilne zaštite.

120420 vatrogasci6

(Foto: Arhiva 2012.)

Ove godine u našem gradu je centralno obilježavanje Svjetskog dana civilne zaštite. Predviđeno je učešće oko 200 učesnika sa velikim brojem namjenskih vozila nadležnih službi, opremom i materijalno-tehničkim sredstvima.
Scenario vježbe pod nazivom "Štit - 2020" je zajedničko postupanje i reagovanje službi zaštite i spasavanja u slučaju zemljotresa.

 Program vježbe:

• 08: 30 h - Smotra jedinica službi i spasavanja na platou ispred Doma učenika;
• 09:00 -09:20h - Početak vježbe sa intoniranjem himne Republike Srpske;
- Obraćanje gradonačelnika i direktora RUCZ
- Dodjela priznanja najzaslužnijim u oblasti zaštite i spasavanja;
• Početak vježbe zvučnim signalom opasnosti u 09:20h i izlazak vozila sa platoa i odlazak na radne tačke.

Radna tačka 1

-09: 30 do 09:45h – Lokalitet: Osnovna škola Sv. Vasilije Ostroški - Gašenje požara na otvorenom, ukazivanje pomoći povrijeđenima, bezbjedna evakuacija iz škole u skladu sa planom evakuacije. Učesnici: Crveni krst, JU „Ekologija i bezbjednost“ (Služba civilne zaštite), Teritorijalna vatrogasna jedinica Trebinje, Dom zdravlja Trebinje, učenici i osoblje škole.

Radna tačka 2

-09 :45 do 10:00h – Lokacija: raskrsnica prema Domu penzionera: - Lišavanje slobode lica zatečenog u krađi Učesnici: MUP- Područna jedinica Trebinje

Radna tačka 3

-10:00-10:30h - Lokacija Dom Penzionera - Iznošenje povrjeđenih na nosilima, ukazivanje prve pomoći u prihvatnom centru (šatorskom naselju), spasavanje sa visine (kosa traverza). Pregled evakuisane djece iz Osnovne škole i korisnika Doma penzionera u prihvatnom centru i evakuacija autobusom na sigurno. Učesnici: Spelološko društvo „Zelena brda“, Crveni krst, Dom zdravlja Trebinje, Dobrovoljno vatrogasno društvo Mosko, Dobrovoljno vatrogasno društvo Lastva.

Radna tačka 4

-10:30-11:00h - Lokalitet ispod kamenog mosta - Spasavanje na vodi i pod vodom uz pomoć helikopterskog servisa RS (ukoliko vremenski uslovi dozvole). Učesnici: Republička uprava civilne zaštite (specijalizovana jedinica za namjene spasavanja na vodi i pod vodom), Dom zdravlja Trebinje, Civilna zaštita Hidroelektrana na Trebišnjici.

Cilj vježbe:
Uvježbavanje radnji i postupaka, nadležnih službi zaštite i spasavanja kao i sistema veza u slučaju elementarne nepogode zemljotresa, kao i zajedničkog djelovanja sa RUCZ.

U vezi sa naprijed navedenim, obavještavamo javnost da će u vremenu trajanja vježbe biti preusmjeren saobraćaj na način kako to organizuju pripadnici saobraćajne policije. Takođe, molimo sve posjetioce koji su pozvani na vježbu da na mjesto početka vježbe (ispred Dom učenika) ne dolaze privatnim automobilima. Prevoz autobusom će biti organizovan od platoa Doma učenika prema radnim tačkama vježbe. Apelujemo na javnost da se ne uznemirava, obzirom da će biti znak uzbune zvučnim signalom i uključene rotacije na vozilima službi.