230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Aleksandra Ninković Tašić gostuje u Trebinju

Srpskom udruženju "Ћирилица" pripala je velika čast da, uz pomoć Muzeja Hercegovine, organizuje veče sa Aleksandrom Ninković Tašić u gradu njenih predaka.

200309 predavanje

Predvanje pod nazivom "Istinita bajka - Mihajlo Idvorski Pupin" održaće se u četvrtak, 12. marta, sa početkom u 20 časova u galeriji Muzeja.

Aleksandra Ninković Tašić predsjednik je Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin i multikulturalni je ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona. Najvažnija njena višegodišnja aktivnost je rad na prikupljanju arhivskog materijala koji se odnosi na život i djelo Mihajla Pupina u čitavom svijetu. Preko 30.000 dokumenata, od kojih su mnoga po prvi put dostupna javnosti, čine najveću arhivu posvećenu Mihajlu Pupinu, a ona je izvorište mnogobrojnih aktivnosti koje imaju za cilj afirmaciju i čuvanje Pupinovog djela, ali i istorije srpske nauke.

Gđa Ninković Tašić, autor je Pupin memorijalnog projekta u zemlji i regionu, u okviru koga je postavila prvi virtuelni muzej koji predstavlja jedno naučno i kulturno nasljeđe u svijetu - Pupinov virtuelni muzej. Autor je šest izložbi, organizator je više stotina predavanja i tribina u čitavoj Srbiji, ali i Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Švajcarskoj i Mađarskoj. Autor je velike izložbe i monografije o Pupinu - Od fizičke ka duhovnoj realnosti, koja je u Istorijskom muzeju Srbije oborila dva rekorda - onaj o dužini trajanja postavke, ali i o posjećenosti, sa preko 200.000 posjetilaca. Priredila je, u saradnji sa SANU i Maticom srpskom, dva izdanja Pupinove autobiofije. Autor je izložbe „Žene u Prvom svetskom ratu” u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti novembra 2014. godine. Postavka je nastala kao dio obilježavanja stogodišnjice početka Velikog rata. Izložba je, poslije Beograda, organizovana i u drugim srpskim gradovima: Loznici, Šapcu...