230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Večeras pomjeramo kazaljke, počinje ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena počeće u noći između subote i nedelje, 28. i 29. marta, kada časovnike treba podesiti jedan sat unaprijed.

200328 sat

Takozvano „pomjeranje sata unazad ili unaprijed“, u zavisnosti od toga da li je riječ o zimskom ili letnjem računanju vremena, radi se na osnovu Zakona o računanju vremena.

U noći između subote i nedelje časovnike sa 2.00 treba pomeriti na 3.00 — dakle, jedan sat unapred. Letnje računanje vremena trajaće do poslednjeg vikenda u oktobru, kada počinje zimsko računanje vremena.

Budući da je u Srpskoj zbog epidemije virusa korona uveden policijski čas (od 20 h do 5 h), nije zgoreg podsetiti i podesiti časovnike na vreme.

Računanje vremena kod nas usklađeno je sa računanjem vremena u EU, zbog funkcionisanju jedinstvenog tržišta u Evropi, kao i pravilnog funkcionisanja sektora prevoza i komunikacija, i pojedinih sektora industrije.

Ipak, poslednjih godina se sve glasnije govori o nesvrsishodnosti i štetnosti promene računanja vremena. Tako je Evropska komisija predložila da se ukine praksa promene računanja vremena, a preporuka Evropskog parlamenta je da se o načinu računanja vremena susedne zemlje međusobno dogovore, kako bi teškoće bile izbegnute, prvenstveno u saobraćaju.

Ako se neka država odluči da zadrži zimsko računanje vremena, na njega će potpuno moći da pređe u poslednjoj sedmici oktobra 2021. godine.