230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Daruj krv! Učini svijet zdravijim - Obilježavanje Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

Crveni krst Republike Srpske, u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, obilježava 14. juni - Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, s ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj i potrebu za sigurnom krvi i krvnim derivatima.

200611 daruj

Tema ovogodišnje kampanje je "Sigurna krv spašava živote" i obilježava se pod motom "Daruj krv! Učini svijet zdravijim!".

"Ovaj datum je i prilika da se iskaže zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi za dragocjenu tečnost kojom spasavaju ljudske živote. Upućujemo zahvalnost svim dobrovoljnim davaocima krvi i čestitamo im 14. juni - Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, uz želju da uvijek budu na putu humanosti, čineći svijet zdravijim mjestom za život", navodi se u saopštenju Crvenog krsta Republike Srpske.

U saopštenju se ističe da potreba za davanjem krvi postoji širom svijeta, kako bi se osiguralo da pojedinci i zajednice imaju pristup sigurnoj i kvalitetnoj krvi i krvnim derivatima u redovnim ali i vanrednim situacijama.

Povodom obilježavanja 14. juna, Crveni krst Republike Srpske, odštampao je i plakat koji će posredstvom opštinskih i gradskih organizacija biti distribuisan u sve opštine i gradove u Srpskoj, kako bi i na ovaj način podstakli građanstvo na dobrovoljno davanje krvi.

Crveni krst Srpske uradio je promotivni spot o važnost dobrovoljnog davanja krvi kako ne bi zanemarili borbu za život i zdravlje ljudi, koja se vodi skoro svaki dan, a koji će se putem medijskih servisa u Republici Srpskoj emitovati do kraja juna. U spotu govore Maja Jelić, volonter Crvenog krsta i Nemanja Majdov istaknuti sportista.

"Mnoge radio-stanice širom Republike Srpske i BiH emitovaće radio-džingl, afirmišući na taj način dobrovoljno davalaštvo krvi", navodi se u saopštenju.

Crveni krst Republike Srpske, tokom cijele godine, sprovodi niz aktivnosti radi unapređenja dobrovoljnog davalaštva krvi, gdje promoviše dobrovoljno, anonimno i neplaćeno davanje krvi, radi na podizanju svijesti o potrebi redovnog davanja krvi, kontinuirano animira redovne i potencijalne davaoce krvi da daju krv.

Takođe, Crveni krst se zalaže kod Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske za iskazivanjem zahvalnosti dobrovoljnim davaocima krvi kao i za obezbjeđenje adekvatnih resursa za kvalitetnu zdravstvenu njegu oboljelih dobrovoljnih davaoca krvi.

U bazi Crvenog krsta Srpske, prema podacima iz opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta, registrovano je ukupno 25.823 dobrovoljnih davalaca, zaključno sa 31. decembrom prošle godine.

"Znak zahvalnosti za darovanu krv, zahvalnice svim dobrovoljnim davaocima krvi od 1-100 davanja uručuju se na tradicionalnoj republička manifestaciji `Susret dobrovoljnih davalaca krvi` koja okuplja davaoce ove dragocjene tečnosti iz cijele Republike, te uručuje priznanja za višestruko davanje krvi. Zbog novonastale situacije izazvane virusom korona te preventivnih mjera koje su i dalje na snazi, ovogodišnji susret neće biti održan", navodi se u saopštenju.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se u čast rođenja Кarla Landštajdera, biologa, biohemičara i ljekara koji je otkrio postojanje krvnih grupa.Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježen je 14. juna, 2004. godine u Johanezburgu. Skupština Svjetske zdravstvene organizacije usvojila je 23. maja 2005. godine Rezoluciju kojom je data saglasnost za obilježavanje Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi 14. juna svake godine. (Srna)