230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorena izložba fotografija "Ruža u mećavi"

Protekle večeri je u galeriji Кulturnog centra Trebinje otvorena izložba fotografija „Ruža u mećavi“ autora Zorana Pejašinovića.

200911 izlozba

Na četrnaest panoa izložene su fotografije jednog od najistaknutijih srpskih pisaca Petra Кočića i njegove porodice. Glavni motiv izložbe je ruža, simbol ljubavi, vjernosti i vječnosti, koju je Кočić poklonio svojoj supruzi Milki pri prvom susretu 1899. Godine. Milka ju je čuvala u svom spomenaru preko 60 godina i pred sam kraj života fotografisala se s njom.

Autor izložbe Zoran Pejašinović izrazio je svoje zadovoljstvo što će Trebinjci moći malo bolje da upoznaju krajiškog pisca i narodnog tribuna Petra Кočića kroz njegove porodične fotografije.

„To je jedna privatna, lična dimenzija, ali ona itekako govori o samom piscu i približava nam njegovo djelo. Srpski jezik kojim je tako lijepo pisao i govorio Кočić, a što je tako snažno podvukao Dučić, jeste nešto na čemu valja insistirati. Ako ova izložba probudi bar malo našu potrebu da se vratimo izvornom, lijepom, sočnom, narodnom srpskom jeziku koji je Кočić tako maestralno znao prenositi na papir, biće mi jako drago“, kazao je autor Pejašinović .

Izložba fotografija „Ruža u mećavi“ može se pogledati narednih petnaest dana u galeriji Кulturnog centra Trebinje.