230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Evropska sedmica mobilnosti 2020 – Mobilnost bez zagađenja za sve

Od 16. do 22. septembra 2020. godine građani zemalja Evropske unije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja će imati priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za urbanu mobilnost pod nazivom „Evropska sedmica mobilnosti“ (ESM).

200916 Evr sedmica mobilnosti2020

Centar za životnu sredinu iz Banje Luke nacionalni je koordinator ove kampanje, a tim povodom, pozivamo sve opštine i gradove u Bosni i Hercegovini da se priključe obilježavanju ,,Evropske sedmice mobilnosti” i obilježavanju 22. septembra, “Svjetskog dana bez automobila”.

Za ovogodišnju Evropsku sedmicu mobilnosti četiri grada/opštine prijavili su svoje učešće: Bijeljina, Laktaši, Vlasenica i Banja Luka.

Šta ja mogu da uradim?

Prvi korak u povećanju održivosti mobilnosti jeste izbjegavanje upotrebe automobila onda kada to nije potrebno. Poražavajuće su fotografije gradskih ulica punih automobila u kojima se vozi samo po jedna osoba. U trenucima u kojima posao ili zdravlje to od vas ne zahtjevaju, valjalo bi razmisliti o alternativnim vidovima transporta.

Možda najočiglednija alternativa u gradovima jeste javni prevoz. Glavni problem sa ovim vidom transporta jeste nerazvijenost sistema javnog gradskog prevoza, uključujući stanje vozila, ali i regulaciju linija. Ovo je, međutim, začaran krug – u javni prevoz bi se ulagalo više kada se ne bi svi vozili kolima, a svi se voze kolima jer javni prevoz nije dovoljno razvijen.

Naš prijedlog je da, ukoliko prelazite velike razdaljine sami, a nije vam potreban prtljažnik, koristite usluge javnog gradskog prevoza. Кoliko god da se ekonomija promjenila u prethodnim decenijama, i dalje u velikoj mjeri zavisi od potražnje.

Druga mogućnost jeste upotreba bicikala i električnih trotineta. Ukoliko ste sami, a potrebno vam je da brzo stignete do svog odredišta, ova rješenja se mogu vrlo brzo isplatiti, a usput i zagađivati manje.

Naravno, nijedna od ovih alternativa nije potpuno bezazlena kada je u pitanju životna sredina, ali su svakako mnogo bolja opcija od automobila, pogotovo ukoliko govorimo o prevozu jedne ili dveju osoba.

Pa, šta je najbolje rješenje?

Ne postoji alternativa koja može da pobjedi noge. Ne samo da je šetanje zdravo, već je i ekološki otisak koji nastaje kao posljedica šetanja gotovo nepostojeći.

Vrlo je lako navići se na šetanje na dnevnom nivou, a poslije nekoliko nedelja će vam čak biti i lakše i brže da negdje stignete pješke nego da se znojite u prepunom autobusu koji je baš u tom trenutku rješio da se zaglavi u saobraćaju među redovima polupraznih automobila.

Ukoliko je vaše odredište ipak predaleko, prepješačite dio puta, a dio pređite biciklom, trotinetom ili vozilom javnog gradskog prevoza.

Prvi korak u stvaranju održivih gradova je upravo to – korak. Hajde da ga napravimo zajedno.

Ovogodišnja tema EVROPSKESEDMICEMOBILNOSTI je „Mobilnost bez zagađenja za sve“. Tema odražava ambiciozne ciljeve ugljenički-neutralnog kontinenta do 2050. godine, kako ih je postavila Ursula von der Leien, predsjednica Evropske komisije, predstavljajući Evropski zeleni dogovor. Takođe, ima za cilj da naglasi važnost pristupačnosti transportu nulte emisije i promoviše inkluzivni okvir koji uključuje sve građane. Uprkos različitim klimatskim, geografskim i socio-ekonomskim uslovima u evropskim urbanim oblastima, mogu se preduzeti mjere za promociju ugljenički-neutralnog i inkluzivnog urbanog okruženja.

Stoga, EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI 2020. podstiče ljude i lokalne vlasti da preduzmu korake za postizanje dugoročnog cilja ugljenički-neutralnog kontinenta.

Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije još je 2002. godine pokrenula kampanju „Evropska sedmica mobilnosti“ koja se svake godine organizuje u više od 2500 gradova širom svijeta. ESM završava 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.