181011 dineco kuhinje baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic  200608 eko centar usce 170901 best baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Crveni krst Trebinje se priključio obilježavanju Nedelje borbe protiv tuberkuloze

Crveni krst Republike Srpske u periodu od 14-21. septembra obilјežava jednu od najznačajnijih tradicionalnih aktivnosti koja se realizuje na nivou cjelokupne strukture Crvenog krsta.

200917 ck

Slijedeći preporuke Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, ove godine, kampanja je posvećena podizanju svijesti javnosti o tuberkulozi koja je i danas rasprostranjena širom svijeta, izazivajući smrtnost više od milion lјudi godišnje, pretežno u zemlјama u razvoju.

Tema ovogodišnje kampanje je “Vrijeme je ... da okončamo/zaustavimo tuberkulozu“.

Aktivnosti koje će Crveni krst sprovesti posredstvom opštinskih i gradskih organizacija su zdravstvenog, socijalno-humanitarnog, informativno-edukativnog i promotivnog karaktera, s cilјem podizanja svijesti stanovništva o važnosti suzbijanja tuberkuloze.

Posebna pažnja će biti posvećena osobama obolјelim od tuberkuloze, njihovim porodicama, osobama lošijeg socijalnog statusa, članovima romske zajednice, biće upriličene posjete te uručeni humanitarni paketi, u skladu sa mogućnostima.

Kroz informativno-edukativne i propagandne aktivnosti, Crveni krst Republike Srpske nastoji da poveća nivo znanja o tuberkulozi kod opšte populacije, a prvenstveno među obolјelim od tuberkuloze kao i među članovima njihovih porodica, pšodjelom edukativnog promotivnog materijala i putem medija.

200916 Letak TBC prva strana

Crveni krst Republike Srpske odštampao je 55.000 poštanskih doplatnih markica i 41.600 građanskih markica, 10.000 letaka i 400 plakata koji će biti dostavlјeni školama i podijelјeni na javnim mjestima u svim gradovima i opštinama u Srpskoj, kako bi se ukazalo na tuberkulozu, simptome koji upućuju na bolest, način liječenja ali i preventivne mjere u sprečavanju širenja tuberkuloze. Sredstva od prodaje markica biće iskorištena za prevenciju od tuberkuloze. Zbog prisutnog korona virusa u zajednici, aktivnosti će biti realizovane uz poštivanje svih epidemioloških mjera, nošenje zaštitne maske i držanje fizičke distance.

Urađen je radio džingl koji je proslijeđen radio stanicama u Republici Srpskoj i biće emitovan tokom trajanja Nedjelјe.

Aktivnosti će se odvijati i putem društvenih mreža, te je za tu priliku urađen kratak video sa dr Anitom Kovačević, pneumoftiziologom u JZU Bolnica „Srbija“ u Istočnom Sarajevu i biće podijelјen na društvenim mrežama strukture Crvenog krsta širom Srpske.

Svakog dana preko 4.000 lјudi u svijetu izgubi život od tuberkuloze i blizu 30.000 lјudi oboli od ove bolesti koja se može spriječiti i izliječiti. Globalni napori u borbi protiv tuberkuloze spasili su približno 58 miliona života od 2000. godine, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Dr Robert Koh je 1882. godine otkrio bakteriju koja uzrokuje tuberkulozu a za svoj rad 1905. godine dobio je Nobelovu nagradu za medicinu.