230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju obilježen Svjetski Dan srca

U organizaciji Doma zdravlja i Udruženja dijabetičara danas je u Trebinju obilježen Svjetski Dan srca.

200929 dan srca2

Nada Bijedić iz Udruženja dijabetičara je istakla da je na današnji dan važno da se podsjetimo najvažnijeg mišića na čije zdravlje možemo da utičemo našim ponašanjem i navikama.

"Važno je naglasiti da medicina svakog dana ide velikim koracima naprijed i mnogi lijekovi se pronalaze iz dana u dan i imaju pozitivan uticaj na liječenje pacijenata sa ovim problemom, ali želim da naglasim da su najznačajnije preventivne mjere”, rekla je Bijedić. Ona je naglasila značaj zdravih navika i zdrave ishrane, a kao najznačajniju je izdvojila fizičku aktivnost u trajanju od najmanje 30 minuta dnevno. Istakla je da saveremena medicina iziskuje novac, ali da je za jednostavnu fizičku aktivnost dovoljna volja.

200929 dan srca

200929 dan srca1

Svjetski dan srca je ustanovljen 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom svijeta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti.

Svake godine u svetu 17,9 miliona ljudi umre kao posljedica bolesti srca i krvnih sudova, a procjenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. 

Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spriječi kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).

Živimo u vremenu još neviđenom do sada. Pandemija KOVID-19 fokusirala je pažnju na zdravstvenu profesiju, nacionalne zdravstvene sisteme i naše individualne odgovornosti - za sopstveno zdravlje i osjetljive populacije u društvu. Ne znamo kojim će tokom pandemija ići u budućnosti, ali znamo da je briga o našem srcu trenutno važnija nego ikad.

Dakle, ove godine, 29. septembra, ova kampanja se obilježava pod sloganom: "Koristite srce za pobjedu kardiovaskularnih bolesti".

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su uzrok smrti broj jedan na planeti. Ima mnogo faktora rizika: od pušenja, šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska i gojaznosti, do zagađenja vazduha i rijetkih i zanemarenih stanja poput Šagasove bolesti i srčane amiloidoze.

U vrijeme KOVID-19, bolesnici sa KVB suočavaju se sa prijetnjom sa dvije oštrice. Ne samo da su više izloženi riziku od razvoja teških oblika virusa, već mogu biti i uplašeni u potrazi za dostupnom njegom za svoje srce.

Slogan „Koristite srce“ tiče se toga da koristite....

Vašu glavu

Da razumijete šta je potrebno da bi ste živjeli na način koji promoviše zdravlje vašeg srca i da bi ste živjeli u skladu sa tim saznanjem, mijenjajući svoje ponašanje zarad kvalitetnijeg života sada i u buduće.

Vaš uticaj

Kao pojedinac da date primjer svojoj porodici i okruženju.
Kao zdravstveni radnik koji pomaže svojim pacijentima da napravite pozitivne promjene vezano za zdravljevašeg srca.
Kao poslodavac da ulažete u zdravlje srca svojih zaposlenih.
Kao vlada koja sprovodi politike i inicijative koje će dovesti do boljeg zdravlja srca u društvu, poput poreza na šećer, zabrane pušenja i smanjenja zagađenja vazduha.
Vaše saosjećanje

Da gledate dalje od sebe i djelujete na načine koji podržavaju najugroženije u društvu; posebno one sa udruženim srčanim oboljenjima, zbog kojih mogu da budu izloženi većem riziku u vreme KOVID-19.

KORISTITE SRCE ZA BOLJI IZBOR

Koristite Srce da biste slušali svoje srce

Ako imate bolesti, poput srčanih bolesti, srčane insuficijencije, šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska ili gojaznosti, ne dozvolite da vam KOVID-19 zaustavi redovne preglede. I nikada ne izbjegavajte da pozovete hitnu pomoć ako je potrebno – bezbjedno je i medicinski radnici su tu za vas.

Koristite Srce za društvo, svoju porodicu i vas

Pojedinci, zajednice i preduzeća reagovali su na pandemiju na nevjerovatne načine, podržavajući jedni druge, zdravstvenu profesiju i ugrožene u društvu. Radi se o donošenju boljih izbora na svakom nivou - od ličnih i naših svakodnevnih izbora, do svjetskih vlada i izbora politike širom svijeta.

Koristite Srce da zahvalite zdravstvenoj profesiji

Pandemija je dovela do pružanja podrške medicinskim sestrama, ljekarima, istraživačima i njegovateljima.

Koristite Srce za učešće

Pomozite da se Svjetski dan srca 2020. godine učini uticajnijim nego ikad – da postane moćna platforma za pozitivne promene i da pomognemo ljudima da žive duže, bolje i zdravije.