230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Evropska noć muzeja za ravnopravnost, raznolikost i uključivanje

14. novembra, u Muzeju Hercegovine u Trebinju, održaće se tradicionalna manifestacija „Evropska noć muzeja“, čime se trinaestu godinu za redom Muzej Hercegovine pridružuje muzejskim i ustanovama kulture širom svijeta, koje organizovanjem kulturnih programa i otvaranjem svih postavki za posjetioce žele da približe kulturnu baštinu i ukažu na značaj njenog očuvanja.

201112 nocmuzeja

Tema ovogodišnje Noći muzeja je „Muzeji za ravnopravnost, raznolikost i uključivanje“. Termin održavanja ove manifestacije, do sada je bio u subotu, koja je datumski najbliža 18. maju, Međunarodnom danu muzeja. Ove godine, došlo je do pomjeranja termina održavanja Noći muzeja sa 16. maja na 14. novembar, zbog nastale situacije izazvane virusom Covid 19.
Cilj ove manifestacije je i da što veći broj građana besplatno obiđe sve stalne i povremene postavke muzeja, a s obzirom na ograničenje broja posjetilaca na 50 uz propisane epidemiološke mjere, odlučeno je da do kraja mjeseca novembra sve posjete u Muzeju Hercegovine budu besplatne. 

Program

Program ovogodišnje Noći muzeja počinje u petak, 13. novembra 2020. godine u 10.00 časova, kada će biti održana inkluzivna radionica „Noć muzeja“ u kojoj će učestvovati članovi Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ iz Trebinja i učenici trebinjskih srednjih škola.
U subotu, 14. novembra, održaće se muzejska radionica pod nazivom “Noć muzeja“ u dva termina, u 10 i u 12 časova. Кao i do sada, sve zainteresovane molimo da se prijave na broj telefona 059 271060, e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili putem muzejske FB i Instagram stranice.

U subotu, 14. novembra u 18 časova, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, biće svečano otvorena izložba amatera likovne umjetnosti iz Trebinja pod nazivom „Trebinju s ljubavlju“. Posjetioci Muzeja Hercegovine moći će da vide radove devet umjetnika amatera – Jasne Mitrović, Vere Milaković, Mire Gavrilović, Biljane Petković, Željke Ilić, Marice Makere, Marije Čučković, Danila Кuljića i Dobroslava Bata Šarovića.

Кratke biografije umjetnika amatera
Jasna Mitrović, profesorica hemije u penziji, živi u Trebinju. Likovna umjetnost je za nju uvijek imala posebno mjesto. Slikanjem se bavi nekoliko godina, a intenzivnije je počela da radi nakon odlaska u penziju. Iako joj je slikanje hobi, nastoji da se dodatno usavršava. Radi tehnikom suhi pastel.
Vera Milaković, dipl. pravnica u penziji, slikanjem se bavi iz hobija. Osnovnu i srednju školu je završila u Dubrovniku, a Pravni fakultet u Sarajevu. Od posljednjeg rata živi u Trebinju. Slika akrilom, uljem i temperom.
Marica Makera iz Trebinja se bavi poslastičarstvom, a crtanje joj predstvalja odmor i uživanje. Takođe voli sve vrste ručnih radova.
Mirjana Gavrilović, penzionerka iz Trebinja, slikanjem se bavi iz zadovoljstva i ljubavi jer u njoj budi posebna osjećanja. Tehnika kojom radi je akril.
Danilo Кuljić, penzioner iz Trebinja, slikanjem se bavi iz hobija. Slikanje ga ispunjava i za njega predstavlja vid odmora. Njagova tehnika je ulje na platnu.
Biljana Petković, trgovac, osnovnu i srednju školu je završila u Trebinju. Slikarstvom, kao hobijem, bavi se već nekoliko godina. Za nju slikarstvo predstavlja vid opuštanja od svakodnevnih obaveza.
Željka Ilić, rođena je u Stocu, a od posljednjeg rata živi u Trebinju. Na Visokoj tehničkoj školi u Novom Sadu diplomirala na smjeru Civilna zaštita i zaštita od požara. Slikarstvom, kao hobijem, intezivnije se bavi od 2017. godine. Prvi put je svoje radove izlagala 1987. godine u Stocu sa slikarskom sekcijom Кulturno-umjetničkog društva Stolac.
Marija Čučković iz Trebinja je apsolvent na Veterinarskom fakultetu u Beogradu. Crtanjem se intezivnije bavi u posljednjih nekoliko godina. Pretežno radi portrete.
Dobroslav Šarović Bato, rođen u Trebinju, diplomirani pravnik u penziji. Aktivno se bavi slikarstvom, koristeći razne tehnike: ulje na platnu, akvarel, crtanje i izrada grafika. Član je Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine Milorad Ćorović i izlagao je svoje radove na nekoliko samostalnih i zajedničkih izložbi u Nordhornu, u Njamačkoj i u Trebinju.