230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinjski inovatori

Trebinje, 28.03.2011. Povod razgovora sa trebinjskim inovatorima je Skupština Udruženja inovatora Istočne Hercegovine koja je održana prije neki dan u Trebinju. Uputili smo nekoliko pitanja poznatom trebinjskom inovatoru Borku Babalju da nas upozna sa radom Udruženja, rezultatima kao i planovima u narednom periodu.

110328-inovator

- Kada i kako je nastalo Vaše Udruženje?

„Počelo je od slučajnog susreta, tada već poznatog inovatora Ćetka Kapora i mene krajem 2004. godine. Brzo smo se dogovorili da osnujemo građansko udruženje. Konstituisali smo ga 20.01.2005. g. i već sedmu godinu smo veoma aktivni. Udruženje broji preko 20 članova"

- Šta je učinjeno u tom periodu?

„Urađen je veliki broj patentnih prijava, zaštita patenata na nacionalnom nivou, a nešto i na internacionalnom. Napravljen je ogroman broj prototipova (modela, prvog proizvoda), dobili smo pedesetak internacionalnih priznanja sa najprestižnijih sajmova inovacija u svijetu. Koliku to ima težinu pojasnit ću to sa nekoliko primjera. Veći broj ovih nagrada nama su uručivali ambasadori pojedinih zapadnih zemalja. Naš najstariji inovator Ćetko Kapor je dobio najviše priznanje iz oblasti inovatorstva VITEZ INOVATORSTVA koje mu je lično uručio predsjednik Svjetske organizacije inovatora IFIA- Andreas Vedres.

Kao primjer još ću navesti da je u 2007.g. od 7 (sedam) najnagrađivanih inovacija iz Bosne i Hercegovine 3 su uradila dvojica naših autora.

Dalje, naši članovi su kao mentori u tri škole u Trebinju sa svojim učenicima osvojili veliki broj nacionalnih priznanja za inovativnost i preduzetništvo. Posebno nam je drago naglasiti da je članica našeg Udruženja Vuletić S. ,zajedno sa svojom partnerkom Čomić osvojila prvo mjesto na TV takmičenju MOJ BIZNIS"

- Šta su planovi Vašeg Udruženja za budućnost?

„ Nastavak svih ovih aktivnosti koje smo pominjali, a konačni cilj je otpočinjanje proizvodnje na bazi naših inovacija. Proizvodnju može, ukoliko se radi o proizvodima sa manjim novčanim ulaganjima, otpočeti sam inovator, a može i da svoje autorsko pravo ustupi drugom."

-Koji je značaj inovatorstva u ovom trenutku?

„Poznato je da je teška materijalna i društvena situacija direktna posljedica prestanka rada većeg broja proizvodnih firmi, čime se smanjuje novostvorena vrijednost. Manje se puni budžet, prestaje sa radom veliki broj uslužnih djelatnika,čime se povećava broj nezaposlenih. Najbolji odgovor na to je proizvodnja zaštićenih inovacija koje su funkcionalne, jednostavne za proizvodnju, a da je pri tome masovna tražnja za njima i masovna i brza proizvodnja, a kada se proizvod zaštiti konkurenciji je onemogućeno da ih proizvodi i stavlja u promet."

- Koja je Vaša filozofija gosp. Babalj u pristupu inovatorstvu?

„Prvo inovacija mora biti funkcionalna i korisniku potrebna, sa urađenim prototipom kao glavnim preduslovom za dobivanje priznanja na prestižnim sajmovima inovacija, sa izvršenom međunarodnom pretragom kao garancijom da je to autorsko djelo. Uglavnom je to roba jako široke potrošnje. U većini slučajeva proizvodnja se sastoji od jedne operacije. Ti se proizvodi , nakon što se uradi alat masovno proizvode sa sniženom cijenom po jedinici proizvoda.

Obavezna je zaštita na nacionalnom nivou, ukoliko se želi budući proizvod plasirati na nacionalno ili lokalno tržište. Ako se želi plasirati na inostrano tržište tada se zaštita mora uraditi na širem nivou. Na kraju je ono što bi bilo najvažnije, a to je - očekivana tražnja i utvrđena mogućnost prodaje i plasmana."

- Šta sada konkretno radite i koje rezultate očekujete?

„Napravio sam kvalitetan prototip tkz. ZBIRNE VJEŠALICE, uradio pretragu, čime sam ustanovio da u moru raznih inovativnih rješenja srodnog proizvoda ne postoji sličan ovom. Pripremljen je i kvalitetan plakat u boji i bit će zajedno sa prototipom izložen na internacionalnim sajmovima u Parizu i Ženevi u mjesecu aprilu ove godine.

Pripremljen je crtež alata koji kada se napravi , moći će da u jednom punjenju na mašini za brizganje plastike izbaci veći broj pojedinačnih vješalica. Time je moguće da se željena količina može za mjesec dana proizvesti na iznajmljenoj mašini i hali.

Proizvod je izrazito funkcionalan,"očekivana tražnja je enormno velika. Radi se o zbirnoj vješalici na koju se može nanizati željeni broj pojedinačnih vješalica, uglavnom za dnevnu upotrebu jednog ukućana. Tu mogu da stanu svi odjevni predmeti koji postoje. Dobra strana ovog inovativnog rješenja je u tome da je roba pregledna, da je potrebno mnogo manje odlagališta za odjeću (ormara) i manje stambenog prostora. Pored kućne upotrebe proizvod se može koristiti u prodavnicama odjeće, u izlozima, hotelima, kolima itd. Namjeravam sa tom inovacijom konkurisati na RTRS-ovom takmičenju MOJ BIZNIS.

Potom namjeravam proizvesti određenu količinu inovativnog proizvoda,zatim bi uradio video zapis, a nakon toga namjeravam proizvedenu količinu prodavati pouzećem.

Mnogo mi je bitno da pripremne radnje uradim kvalitetno sa težnjom da pokušam pobijediti na takmičenju MOJ BIZNIS ili da izborim učešće u završnici tog takmičenja, najviše iz razloga što RTRS pobjedniku obezbjeđuje besplatno reklamiranje, što bi mi bila najveća stavka u troškovima.

Da li će sve ovo otići u željenom pravcu vrijeme će pokazati," rekao je za Lokoportal trebinjski inovator Borko Babalj.