230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Gornji horizonti za opstanak Nevesinja

01.04.2011. Opština Nevesinje inicirala je bržu i sveobuhvatniju realizaciju projekta HE Nevesinje u okviru „Gornjih horizonata" , sa mogućnošću određivanja sjedišta preduzeća u Nevesinju i formiranja državnog strateškog preduzeća za proizvodnju elektro – opreme na prvoj tematskoj sjednici SO Nevesinje. 

110401-horizonti

Direktor Elektroprivrede RS Branislava Milekić, koja nije mogla prisustvovati sjednici zbog ranije preuzetih obaveza uputila je pismo rukovodstvu opštine Nevesinje u kojem navodi etape razvoja ovog projekta od kapitalnog i istorijskog značaja za cijelu RS-u.

Načelnik nevesinjske opštine Branislav Miković posebno je istakao da je opština Nevesinje dala pozitivno mišljenje i podržala Vladu RS u utvrđivanju javnog interesa za izgradnju HE Dabar i osnivanju zajedničkog preduzeća „Gornji horizonti"u izgradnji ( Elektroprivreda RS i „HET" Trebinje).

Kako je predviđeno u predloženom rješenju Vlade RS HE Dabar biće građena 4,5 godina i njena uspješna realizacija predstavljaće jezgro, koje će obezbijediti finansijsku podršku za nastavak realizacije HE Nevesinje, planirane tek za 2018.godinu.

Načelnik Miković i rukovodstvo opštine Nevesinje po pitanju prioriteta izgradnje hidroelektarana Dabar i Nevesinje , zauzeli su stav da u ovom momentu podsistem Zalomka, koji čine HE Nevesinje, ulazna građevina sa tunelom i cjevovodom i akumulacija „Zalomka" na profilu „Rilja" objektivno ima prioritet u odnosu na HE Dabar, ili da se bar paralelno rade iz više razloga.

„Primarni korisnik vode akumulirane u podsistemu „Zalomka" je stanovništvo , koje ima izražen ekonomski interes da se orijentiše na korišćenje voda iz sistema za vodosnabdijevanje i navodnjavanje.U okviru akumulacije" Rilja" omogućilo bi se ublažavanje poplava u najplodnijem dijelu Nevesinjskog polja," naglašava Miković.

Kao treći razlog on navodi da se zadržavanjem poplavnih voda u akumulaciji smanjuju prelivne vode u zoni zahvata HE Dabar i povećava proizvodnja električne energije i energetski bonitet u sistemu, a realizacijom akumulacionog prostora u podsistemu Zalomka omogućuje se korišćenje raspoloživog pada voda od Rilja do Nevesinjskog polja na HE Nevesinje.

Zaključci sa prve tematske sjednice SO Nevesinje su :

- da se HE Nevesinje i HE Dabar rade ubrzano i paralelno,

- imajući u vidu činjenicu da se obe akumulacije nalaze na teritoriji Nevesinja slijedi zahtjev da sjedište preduzeća „Gornji Horizonti" u izgradnji bude u Nevesinju i

- da se podrži inicijativa preduzeća „ FUSOL" Nevesinje da prostorne i proizvodne kapacitete stavi na raspolaganje novoformiranom preduzeću.

(virtualnahercegovina.com)