230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Svečano otvorena Regionalna kancelarija UNDP-a za Hercegovinu

U prostorijama Agencije Stari grad u Mostaru u petak je svečano otvorena Regionalna kancelarija UNDP-a za Hercegovinu.

110404-undp-logo

Predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev rekao je tom prilikom kako bi ova kancelarija trebao da pokriva teritoriju od Trebinja do Mostara i šire te da će se program uglavnom fokusirati na ekonomska pitanja, kao što su stvaranje novih radnih mjesta, ruralni turizam, poljoprivreda, obnova kulturnog naslijeđa i drugo.

Dodao je kako u ovu regiju trenutno ulažu oko 2 miliona dolara te da za sam Grad Mostar rade na obnovi istorijskih spomenika, kao što je pravoslavna crkva i obnova Španskog trga.

110404-crkva-mostar1

"Nadam se da će se ovaj program do kraja godine proširiti, da će biti otprilike 10 miliona dolara i pokrivati čitavu regiju", rekao je Afanasiev.

Istakao je kako bi obnova Španskog trga u Mostaru trebala biti završena do kraja mjeseca oktobra.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zahvalio je tom prilikom UNDP-u za realizaciju dosadašnjih projekata te rekao kako vjeruje da će njihov rad i u narednom periodu biti prepoznatljiv te da će građani na jedan kvalitetan način imati mogućnost da apliciraju s određim projektima.

Inače, iz UNDP-a su naveli kako se kroz rad i koordinaciju Regionalne kancelarije za Hercegovinu planiraju aktivnosti i projekti koji će se fokusirati na smanjenje siromaštva kroz socio-ekonomski razvoj zajednica putem razvoja lokalne ekonomije i povećanja tržišta rada (ulaganje u mljekarstvo, poljoprivredu, turizam, eko-turizam i dr.), zatim na uključivanje marginaliziranih grupa s posebnim osvrtom na potrebe povratnika, obnovu kulturnog naslijeđa, te na pitanja zaštite okoline, kao što su prostorno planiranje, zaštita bioraznolikosti i energetska efikasnost.