230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Gacko: Novi modeli podsticaja za zapošljavanje i izvoz

Gacko, 18.04.2011. Vlada Republike Srpske svojim aktivnostima utiče na ravnomjeran razvoj svih dijelova Srpske i za razliku od prethodnih godina utvrdila je dva nova modela podsticaja za zapošljavanje i izvoz, izjavio je danas u Gacku ministar za industriju, energetiku i rudarstvo RS Željko Kovačević.

110418-gacko1

"Svjesni smo svojih mogućnosti i spremni da na bazi njih razvijamo vlastite projekte, podstičući zapošljavanje i izvoz", rekao je Kovačević Srni nakon sastanka sa načelnikom opštine Gacko Milanom Radmilovićem, kojem je prisustvovala i ministar za upravu i lokalnu samoupravu RS Lejla Rešić.

Kovačević je pojasnio da su utvrđena dva nova modela podsticaja kroz donošenje uredbe s ciljem podsticanja otvaranja novih radnih mjesta i dodatno zapošljavanje i dodjelu dijela sredstava po osnovu subvencija za podsticaj izvoza privrednim subjektima koji ostvaruju izvoz, a pogođeni su prirodnim ili drugim izuzetnim događajima.

Prema njegovim riječima, iznos podsticaja po uredbi predviđa pet miliona KM, dok će na osnovu javnih poziva,biti dodijeljeno tri miliona KM za preduzeća pogođenja prirodnim nepogodama, odnosno 17 miliona KM za podsticaj izvoza.

Kovačević je naglasio da RiTE Gacko, Elektroprivreda i Hidroelektrane na Trebišnjici predstavljaju žilu kucavicu i generator razvoja hercegovačkih opština.

"Mi smo odabrali strateški pristup razvoju energetskog sektora uz maksimalnu zaštitu interesa Republike Srpske. Privatizacije postojećih kapaciteta nema, a svi novi projekti će biti predmet posebnih analiza i rješenja", istakao je Kovačević.

Nakon sastanka sa opštinskim rukovodstvom, Kovačević je posjetio RiTE Gacko gdje je u toku redovni remot termoelektrane, a direktor RiTE Gacko Dragoljub Mučibabić upoznao je ministra sa planovima u ovoj godini, kao i sa dinamikom realizacije remonta.

"Zadovoljni smo realizacijom redovnog godišnjeg remonta termoelektrane čiji je završetak planiran za 15. maj, ali i planom koji predviđa ulaganje od 75 miliona KM u ovoj godini", rekao je Kovačević, dodajući da je menadžment RiTE Gacko pokazao da se, bez obzira na probleme, može postići rekordna proizvodnja kako je to bilo prošle godine.

Mučibabić je naglasio da je investicija od preko 17 miliona KM u kapitalni remont, kojim bi bila izvršena revitalizacija postrojenja i produžen njihov radni vijek, planirana u prvoj polovini 2012. godine.

"Po osnovu naknada za korištenje prirodnih resursa, TE Gacko godišnje uplaćuje opštini Gacko u prosjeku između 4,5 i 5 miliona KM, zavisno od proizvodnje električne energije", istakao je Mučibabić.

Rešićeva je istakla da će Ministarstvo uprave i lokalne sa ostalim ministarstvima podržati dalji razvoj opštine Gacko, navodeći da je na današnjem sastanku, između ostalog, bilo riječi i o Strategiji razvoja lokalne samouprave, odnosno o poteškoćama sa kojim se susreće ova opština.