230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Berkovići: Odlični uslovi za razvoj sporta

Berkovići, 18.04.2011. Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske /RS/ Nada Tešanović pohvalila je stanje sporta u opštini Berkovići i rekla da, s obzirom na veličinu opštine, postoje dobri uslovi za razvoj ove oblasti.

110418-berkovici

Ona je navela da opština Berkovići ima sportsku salu koja je izgrađena uz pomoć resornog ministarstva, te da postoje sportski klubovi koji su veoma uspješni kao što je džudo klub koji ima i reprezentativce BiH.

110418-sala

"Sala im omogućava ne samo sportske nego i kulturne aktivnosti. Sada žele formirati i fudbalski klub i tu ćemo im pomoći u vezi sa registracijom i opremom kluba", rekla je Tešanovićeva u telefonskoj izjavi Srni.

Ocjenjujući provođenje strategije razvoja porodice, Tešanovićeva je navela da u opštini Berkovići postoji problem zapošljavanja, koji je karakterističan i za ostale opštine Srpske.

"Pitanje nedovoljnog rađanja je aktuelno, jer samo sa mogućnošću da se zaposle i da rade postoji i mogućnost obnavljanja stanovništva", istakla je Tešanovićeva.

Ona je navela da porodice u ovoj opštini žive uglavnom od poljoprivrede te da postoji želja i mogućnost za uzgajanjem ljekovitog bilja.

"Postoje nasadi koje je moguće staviti u funkciju posebno kada je u pitanju ljekovito bilje jer se veliki broj domaćinstava ranije bavio upravo time", navela je Tešanovićeva i dodala da se ovaj problem može riješiti osnivanjem zadruge i da se ljudima pomogne pri podizanju nasada.

Tešanovićeva je pohvalila i postojanje Udruženja sa četvoro i više djece koje broji 27 porodica.

Ministar porodice, omladine i sporta RS rekla je da u opštini Berkovići djeluje omladinska organizacija te pohvalila želju i namjeru studenata i apsolvenata iz ove opštine da ostanu u svom kraju.

ZA INFRASTRUKTURNE PROJEKTE 210.00 KM

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) Miroslav Milovanović rekao je Srni da će resorno ministarstvo za infrastrukturne radove u opštini Berkovići u ovoj godini izdvojiti 210.000 KM.

Milovanović je ocijenio kao pozitivno stanje u opštini Berkovići i istakao da je u proteklom periodu mnogo projekata realizovano na ovom području.

''Iznenadilo me je koliko je uloženo u opštinu Berkovići u raznim projektima, imajući u vidu veličinu opštine'', rekao je Milovanović.

On je dodao da ga je načelnik opštine Berkovići Ranko Lučić upoznao sa problemima ove opštine, kao što je postojanje hladnjače za koju je potrebno 65.000 KM početnih sredstava da bi se stavila u funkciju.

''Problem je što je hladnjača u privatnom vlasništvu, ali obećali smo da ćemo sagledati situaciju i da naknadno javimo da li ćemo moći realizovati ta sredstva'', rekao je Milovanović.

On je dodao da je Lučić naveo kao problem i postojanje određenih površina poljoprivrednog zemljišta koje nije u državnom vlasništvu i koje se ne obrađuje, te zatražio da se uđe u postupak koncesije kako bi se ono moglo dodijeliti poljoprivrednicima.

Milovanović je posjetio i porodičnu farmu od 60 grla u vlasništvu Save Milivojevića u Berkovićima.