230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Pomoć Industriji alata

Trebinje, 19.04.2011. "Svislajon Industriji alata Trebinje" treba pomoći da krene kvalitetnijim putem ka izvozno orijentisanim tržištima da bi bila još uspješnija kompanija, izjavio je danas u Trebinju ministar industrije, energetike i razvoja Republike Srpske (RS) Željko Kovačević.

110419-iat_dom11

Nakon sastanka sa menadžmentom firme Kovačević je istakao da u ovom preduzeću ima problema koji se ne mogu odgađati, već se moraju otklanjati, zbog čega će Vlada RS zajedno sa rukovodstvom ove firme između 10. i 15. maja pokušati naći rješenja za prevazilaženje postojećih problema kako bi joj se omogućilo kvalitetnije poslovanje na zdravim osnovama.

Generalni direktor "Svislajon industrije alata Trebinje" Bogdan Golić podsjetio je da su 2009. i 2010. bile izuzetno teške godine za ovu firmu, ali da sada ima dovoljno ugovorenih poslova i obezbijeđenog repromaterijala.

"Bila bi velika šteta da se zbog zaostalih obaveza iz prethodnog perioda ne pomogne Industrija alata", rekao je Golić, napominjući da se ove godine očekuje pozitivan finansijski rezultat poslovanja.

On je istakao da je trenutno ugovoreno poslova u vrijednosti od oko sedam miliona maraka i oko tri i po mjeseca proizvodnje.

Golić kaže da su osnovni problemi stare obaveze za poreze i doprinose.

"Imamo zaključak Vlade iz juna prošle godine da će biti usvojeni podzakonski akti za mogućnost pretvaranja tog duga u akcije PIO i to bi nam bilo veliko rješenje, jer nas te naslijeđene obavaze zaustavljaju u svim našim aktivnostima", rekao je Golić, napominjući da zbog toga ne mogu dobiti kvalitetne kredite, konkuristati za podsticaj izvoza, registrovati vozila koja voze za inostranstvo.

110419-iat_dom09