230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

HE ''Dabar" neće ugroziti sistem nizvodnih voda

Trebinje, 19.04.2011. Realizacijom projekta Hidroelektrane ''Dabar'' neće biti ugrožen sistem nizvodnih voda na području Bregave, Bune i Bunice prema Federaciji BiH, izjavila je direktorka ''Elektroprivrede Republike Srpske'' Branislava Milekić.

110419-dodik_088

''Radićemo i ubuduće vrlo stručno i oprezno, i dokazati da nećemo ugroziti sistem nizvodnih voda'', rekla je Milekićeva.

Ističući veliku korist od ovog projekta, Milekićeva je izrazila nadu da neće postojati razlozi da se ne dobiju saglasnosti i potrebne ekološke dozvole od federalnih organa, te da će ovaj projekat bitno uticati na regionalnu saradnju kako elektroprivreda RS i Hrvatske, tako i elektroprivreda Srpske i Herceg-Bosne.

Ona je dodala da je Vlada Srpske dodijelila koncesiju ''Elektroprivredi RS'' i ''Hidroelektranama na Trebišnjici'' sa ciljem da osnuju zajedničko koncesiono preduzeće koje će dalje razvijati projekat Hidroelektrane ''Dabar''. To preduzeće je i osnovano prije dvadesetak dana, a direktor će biti raniji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodiprivrede Radivoje Bratić.

Milekićeva je podsjetila da je ''Elektroprivreda RS'' završila značajnu fazu projekta "Gornji horizonti", te između ostalog, izradila studiju ekonomske opravdanosti i na osnovu tih dokumenata Vlada je utvrdila javni interes.

"Elektroprivreda RS je kadrovski i materijalno osposobljena da realizuje ovaj projekat, uz korištenje kreditnih sredstava", istakla je Milekićeva i najavila da će ''Elektroprivreda'' u narednom periodu raditi građevinske i istražne radove koji za uslov imaju izradu idejnog projekta.

U ''Elektroprivredi RS'' ranije je potvrđeno da se početak pripremnih radova za izgradnju Hidroelektrane ''Dabar'', prvog novog postrojenja u velikom hercegovačkom hidroenergetskom sistemu ''Gornji horizonti'', očekuje u drugoj polovini ove godine.

Investicija vrijedna 180 miliona evra predviđa četvorogodišnju izgradnju Hidroelektrane ''Dabar'', instalisane snage 159 megavata, uz projektovanu prosječnu godišnju proizvodnju električne energije od 251 gigavat-časova.

U Upravi ''Elektroprivrede RS'' su naveli da bi se finansiranje izgradnje Hidroelektrane ''Dabar'' odvijalo obezbjeđenjem kreditnih sredstava od 75 odsto i vlastitih sredstava osnivača od 25 odsto.

Studijska i terenska istraživanja mogućnosti korišćenja energetskog potencijala ''Gornjih horizonata'', kojima pripada i Hidroelektrane ''Dabar'', počela su prije gotovo 40 godina.

Osnove aktuelne koncepcije korišćenja voda ''Gornjih horizonata'' na pravcu Gatačko polje - rijeka Zalomka - Nevesinjsko polje - Dabarsko polje - Fatničko polje - akumulacija Grančarevo, ustanovljene su još 1976. godine.