230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Vlada finansijski pomaže rekonstrukciju Muzeja Hercegovine

Vlada Republike Srpske /RS/ i opština Trebinje obezbijediće 300.000 KM za završetak prioritetnih radova na zgradi Muzeja Hercegovine u Trebinju, koja ima veliki značaj za Srpsku, rekao je Srni ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović.

110419-dodik_031

"Muzej Hercegovine je, uz Muzej RS u Banjaluci, naša najznačajnija ustanova u oblasti muzeologije i zavređuje punu pažnju Vlade RS i Ministarstva prosvjete i kulture koje su je i odranije finansijski podržavale", istakao je Kasipović sinoć, nakon obilaska ustanove u upoznavanja sa stanjem u kojem se nalazi.

Kasipović je istakao da bi prioritetni radovi trebalo da počnu na ljeto, te izrazio nadu da će se sa odobrenim novcem uspjeti završiti veći dio posla, kako bi rukovodstvo Muzeja moglo nesmetano da realizuje planirane aktivnosti.

Veselka Salatić, direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju, podsjetila je da je, zahvaljujući ministarstvima prosvjete i kulture RS i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te UNESKO-a i Svjetske banke, saniran krov na zgradi, koji je prokišnjavao, te da su uređeni prostori za dvije stalne postavke.

Ona kaže da je potrebno da se zgrada, koja je stara više od 110 godina, u potpunosti obnovi, ali da je trenutno prioritet da se sanira fasada koja prokišnjava i sa koje opadaju komadi maltera, što predstavlja opasnost i za prolaznike, nakon čega slijedi obnova unutrašnje fasade, promjena parketa, te drugi neophodni radovi.

"Muzeji su ustanove koje treba da čuvamo i da imaju bolje uslove čak i od škola, jer oni ostaju iza ljudi", navela je Salatićeva.

Ona podsjeća da Muzej Hercegovine ima šest stalnih postavki od praistorije u kontinuitetu sve do izložbe slika modernog slikarstva, te dodaje da se priređuje prostor za prirodnjačku izložbu koja će se zvati "Flora i fauna rijeke Trebišnjice", kao i jednu kulturno-istorijsku postavku od Desetog vijeka do danas.