230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Vlada podržava razvoj vinogradarstva

Trebinje, 19.04.2011. Vlada Republike Srpske /RS/ daće značajan i snažan doprinos razvoju vinarstva i vinogradarstva na području opštine Trebinje i Hercegovine, jer vinarstvo treba da bude brend ove regije - rekao je danas Srni u Trebinju predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić.

110420-opstina-djir_tre_binje_031

"Hercegovina ima značajne rezerve i potencijal za razvoj vinarstva čemu treba svi da damo pun doprinos kako bi vinarstvo i vinogradarstvo podigli na viši stepen", rekao je premijer Džombić nakon posjete vinarijama Tvrdoš i Vukoje.

On je podsjetio da je Vlada RS i do sada razvoju vinogradarstva davala podršku kroz kreditne linije i investiciono razvojne programe, što su koristile i vinareje Tvrdoš i Vukoje.

Premijer RS je dodao da se moraju iznaći i neki drugi modeli pomoći radi podsticanja stanovništva da se bavi vinogradarstvom.

"Razgovarali smo sa načelnikom opštine Trebinje Dobroslavom Ćukom da se dio sredstava od naknada za potopljeno zemljište usmjeri u subvenciju za poljoprivredu, odnosno vinarstvo zajedno sa subvencijama Vlade RS koje se daju iz poljoprivrede i kreditnim linijama", naveo je Džombić.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da je izvjesno da se razvija vinarstvo u Hercegovini, što je od velikog značaja ne samo za ovu regiju već i za cijelu RS, ali da taj razvoj nikada ne ide krupnim korakom ako nema obrazovanih ljudi.

"Iz tog razloga bilo bi dobro u budućnosti na ovom području otvoriti jedno ili dva odjeljenja srednje poljoprivredne škole, a u dogledno vrijeme treba razmišljati i o institutu za ocjenu kvalitete vina, kao i o jednom integrisanom studijskom programu koji bi podrazumijevao i poljoprivredni i tehnološki fakultet", rekao je Kasipović.

Prema njegovim riječima, dok se svi ti projekti ne realizuju trebalo bi razmišljati i o obrazovanju odraslih, odnosno o prekvalifikacijama i dokvalifikacijama koje bi bila optimalna kadrovska podloga za vinogradarstvo u Hercegovini.