230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje ne da „ćiru“

Trebinje, 19.04.2011. Željeznice RS su nedavno zatražile od opštine Trebinje da im vrati lokomotivu starog „ćira" koju je prije više od 20 godina tadašnje Željezničko transportno preduzeće Sarajevo poklonilo Trebinju kao uspomenu na prugu koja je prolazila ovim krajem. Trebinjci su odbili zahtjev i najavili da će popraviti lokomotivu koja godinama propada ispred zgrade stare železničke stanice na kojoj odavno nema putnika.

110419-ciro

Prema pismu upućenom načelniku Trebinja Dobroslavu Ćuku, u Željeznicama RS su namjeravali da lokomotivu rekonstruišu i upotrebe za vuču vozova na uskotračnim prugama, koje su izgrađene ili se planiraju graditi. U pismu se navodi da je „posljednji momenat da se lokomotiva spasi od propadanja i krađe dijelova".

Prva kompozicija na uskotračnoj pruzi, čije je glavno čvorište bilo na Humu, desetak kilometara od Trebinja prema Dubrovniku, u gradu na Trebišnjici je svečano dočekana 1901. godine, a ispraćena 1976. godine. Prije nekoliko godina ponovo je pokrenuta inicijativa za obnavljanje pruge Nikšić–Čapljina, preko Trebinja, dužine oko 170 kilometara, ali, iako je prema studiji izvodljivosti sa radovima trebalo početi dogodine, trenutno se niko time ne bavi.

Iskusni železničari tvrde da bi oživljavanje stare devastirane lokomotive bila nemoguća misija, čak i da su je Trebinjci vratili Željeznicama RS, a načelnik odeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Trebinje Stevan Bekan demantuje nagađanja da će se popularni „ćira" preseliti u Višegrad.

- Odbili smo zahtev Željeznica RS i lokomotiva ostaje u Trebinju. Uskoro ćemo početi njenu rekonstrukciju i uređenje okoline. Razmatramo i mogućnost da staru stanicu, koja se koristi kao stambeni prostor, pretvorimo u železnički muzej - kaže Bekan, ne objašnjavajući zašto su u opštini na tu ideju došli tek nakon što su Željeznice RS zatražile lokomotivu.

Mašinovođa Bogdan Danilović koji je lokomotivu u leto 1978. godine dovezao iz Čapljine u Trebinje smatra da je trebalo urediti mnogo ranije „dok je na nešto ličila".

- Sa lokomotive je odnijeto sve što se moglo odnijeti, a ono što nije - polomljeno je i pokradeno. Nema pogona, a slavine koje nisu mogle da se odviju sa parnog kotla su polomljene. Slomljena su sva stakla, odnijeta su bočna vrata. Jedino je preživila ručna kočnica koju nisu mogli da skinu. Ostala je samo olupina i ne znam ko bi je ponovo mogao staviti u pogon - kaže Danilović.

On navodi da takvu štetu na lokomotivi njemačke proizvodnje, koja je promjenila tri lokacije, nisu mogla napraviti djeca, već su dijelovi vjerovatno pokradeni i prodati kupcima sirovina.

Danilović tvrdi da je prostor ispred stare željezničke stanice, gde se nalazi lokomotiva, odavno trebalo ograditi, kako bi stara parnjača bila spomenik „ćiri", vjernom vozu koji, kako reče, nikada nikoga nije ostavio. (Blic)