181011 dineco kuhinje baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic  200608 eko centar usce 170901 best baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nudo - Aranđelovo kontaktna tačka za autoput

Trebinje, 29.04.2011. Predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH i Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore potpisali su juče u Trebinju protokol o saradnji na izradi dokumentacije za izgradnju dionice Jadransko – jonskog autoputa koja prolazi kroz ove dvije države.

110429-autoput12

Prema riječima potpisnika, definisana je kontaktna tačka ovog puta između dvije države, a ona će biti Nudo-Aranđelovo, tako da će se moći raditi projektna dokumentacija ovog auto-puta i na strani BiH i na strani Crne Gore.

Pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH Izet Bajrambašić napomenuo je da se vode i pregovori sa Hrvatskom kako bi se odredile kontaktne tačke BiH i ove zemlje, a u pitanju su tačke spajanja dvije zemlje prema Dubrovniku i prema Pločama.

On je rekao da Hrvatska ima problema u vezi sa prostornim planom, ali da će ove godine sigurno biti započeti razgovori i okončani do kraja godine.

"BiH je spremna da Jadransko-jonski autoput poveže sa koridorom Pet ce, pa su i tu moguće dvije kontaktne tačke, u blizini Ploča i Neuma, a u toku je priprema planova u oba entiteta i za Jadransko-jonski autoput i za čvor sjeverno od Neuma, odnosno, južno od Počitelja", precizirao je Bajrambašić.

Prema njegovim riječima, sve aktivnosti vode se u saradnji sa lokalnim zajednicama – Trebinjem, te opštinama Ravno i Stolac.

Pomoćnica ministra saobraćaja Crne Gore Mirel Radić-Ljubisavljević rekla je nakon potpisivanja protokola o saradnji da je kontaktna tačka Nudo-Aranđelovo izabrana kao najoptimalnija zajednička tačka autoputa i sa crnogorske strane i sa strane BiH.

"Ovim smo stvorili preduslove i da zajednički razvijamo ovaj projekat u odnosu na sve finansijske institucije, prvenstveno institucije EU, što je veliki doprinos ionako dobroj regionalnoj saradnji Crne Gore i BiH", rekla je Radićeva.