181011 dineco kuhinje baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic  200608 eko centar usce 170901 best baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Amerika Amerika... u Trebinju

29.04.2011. Opština Trebinje je značajna regija za BiH za koju Amerika ima više programa pomoći koji se odnose na promovisanje odgovornog upravljanja vladavine prava i na ekonomski program.

110428-biblio_005

"Mi ćemo nastaviti sa realizacojom ovih programa, jer ambasada SAD želi da učestvuje u razvoju ove opštine", rekao je američki ambasador u BiH Patrik Mun.

Govoreći o odnosima između Trebinja i Dubrovnika, Mun je istakao da je zajednički cilj da se oni poboljšaju, te da će "SAD biti drago ukoliko budu mogle doprinijeti da se odnosi između ova dva susjedna grada normalizuju".

Prema njegovim riječima, najvažnije je da se ljudi koji žive u Trebinju i Dubrovniku angažuju na rješavanju ovih pitanja.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk zahvalio je na pomoći koju je američka Ambasada pružala ovoj opštini u proteklim godinama realizacijom više značajnih projekata, te zamolio ambasadora Muna da svojim autoritetom i ovaj put pokuša da utiče na normalizaciju odnosa između Trebinja i Dubrovnika kako bi se upostavili politički odnosi između ova dva susjedna grada.

"Opštinu Trebinje na neki način i čini stabilnom to što ima podršku tako važnih administracija kao što je američka", dodao je Ćuk.

Ćuk je naglasio da je Muna upoznao sa svim projektima koji se realizuju na području ove opštine s ciljem njenog prosperiteta i razvoja, ali i sa ekonomskim izazovima sa kojima se susreće ova lokalna zajednica.

U toku dvodnevne posjete opštini Trebinje, Mun je posjetio Srednjoškolski centar, te razgovarao sa trebinjskim imamom Huseinom Hodžićem i predstavnicima nevladinih organizacija koje djeluju na području ove lokalne zajednice.

Ovo nije prva posjeta američkih predstavnika Trebinju, takođe je u februaru ove godine ovaj grad posjetio i otpravnik poslova američke Ambasade u BiH Džonatan Mur koji je u razgovorima sa predstavnicima opštine rekao je da bi mu bilo zadovoljstvo da američke ambasade u BiH i u Hrvatskoj odigraju ulogu pomirenja između Trebinja i Dubrovnika, ističući da je šteta što ti odnosi nisu bolji, kao i da bi ponovno uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa i saradnje sa Dubrovnikom imalo pozitivan uticaj na ekonomski razvoj cijele regije, prvenstveno turizma, kao jednog od osnovnih razvojnih resursa.

A shodno razvoju novonastale političke situacije na relaciji Trebinje - Dubrovnik, vrlo je vjerovatno, da će sva ova priča, nažalost, završiti samo na ambiciji Amerike i njenih predstavnika da nešto promjene u ovom delikatnom problemu.