230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Novoteksu nema spasa!?

Trebinje, 29.04.2011. Ukupan iznos dugovanja tekstilnog preduzeća "Novoteks" iz Trebinja u stečaju je oko 60 miliona KM, dok je njegova tržišna vrijednost procijenjena na nešto više od 6 miliona KM - konstatovano je danas na izvještajnom ročištu pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju.

110205-novoteks

Prema konačnom izvještaju, povjerilac, koji od "Novoteksa" potražuje najveći dug je Poreska uprava Republike Srpske sa oko 50 miliona KM, što je znatno veći iznos od onoga koji je ranije obračunat kao dug prema državi.

Vrijednost "Novoteksa" koja je danas prihvaćena na izvještajnom ročištu je za oko tri miliona KM manja nego što su to ranije pokazale finansijske knjige preduzeća.

Lazar Đurđević, stečajni upravnik "Novoteksa" je pojasnio da je u konačnom izvještaju Poreska uprava obračunala i zatezne kamate, dok je u slučaju procjene vrijednosti preduzeća u današnjem izvještaju u obzir uzeta njegova tržišna, a ne kao ranije knjigovodstvena vrijednost.

Đurđević kaže da se u knjigovodstvenoj evidenciji stečajnog dužnika nije vodila evidencija vezana za iznos zateznih kamata na javne prihode, s tim, kako je rekao, što je Poreska uprava to ukamatila, tako da ništa nije sporno.

"Vrijednost od devet miliona KM je bila knjigovodstvena evidencija i mi smo dužni da u stečajnom postupku znamo kolika je to realna tržišna vrijednost, pa smo angažovali vještake koji su uradili procjenu imovinu za koju su utvrdili da vrijedi 6.077.000 KM", pojasnio je Đurđević.

Đurđević je rekao da pred nekadašnjim tekstilnim gigantom Herecegovine sada postoje samo dva puta i to likvidacija uz delimično namirenje povjerilaca, ili reorganizacija sa obnovom proizvodnje, ukoliko se za vrijeme stečajnog postupka javi zaiteresovani strateški partner.

On kaže da mogući strateški partner može biti i Vlada RS, ali za to rješenje odluku može donijeti samo Vlada.

Bosiljka Uljarević, koja je kao predsjednik Sinikadata nekadašnjeg "Novoteka" izabrana i u danas osnovanu Skupštinu povjerilaca, ponovila je da će radnice "Novoteksa" insistiraće na spašavanju preduzeća kroz reorganizaciju i ponovno pokretanje proizvodnje, kao jedinom rješenju koje će zadovoljiti njihove interese.

Tekstilno preduzeće "Novoteks" ima oko 760 radnika koji potražuju devet posljednjih plata.

Prema prvobitnim izvještajima, ova firma je Poreskoj upravi dugovala 21,6 miliona KM.