230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sloboda medija u RS

03.05.2011. Udruženje novinara Republike Srpske povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija pozvalo je sve institucije vlasti u RS i BiH, te predstavnike međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH da dosljedno rade na garantovanju i daljem unapređenju slobode medija, u skladu sa usvojenim međunarodnim konvencijama i standardima.

110305-novinari

U saopštenju Udruženje ističe da podržava potpunu slobodu koju mediji imaju u RS, te ih podstiče na unapređenje istraživačkog novinarstva i kritičkih sadržaja u medijima, jer tako utiču na stvaranje jačeg demokratskog ambijenta u društvu.

"Udruženje novinara RS svjesno je teškog ekonomskog položaja u kojem se nalaze mediji i novinari, pogotovo lokalni mediji koji su ostali bez stalnih izvora prihoda, te smatra da to predstavlja poseban izazov za medije i novinare da se odupru uticaju raznih ekonomskih ili potičkih lobija", navodi se u saopštenju Udruženja novinara RS, koje je potpisao njegov predsjednik Dragan Jerinić.

Udruženje novinara RS pozvalo je i javnost da nastavi da pruža podršku borbi novinara za slobodu štampe, jer je to i u njihovom direktnom interesu.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

Centralna proslava Međunarodnog dana slobode medija ove godine održava se u Vašingtonu od 1. do 3. maja i to je prvi put da su SAD domaćin takvog događaja.