230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Ko kaže da se ne investira u Hercegovinu!?

Trebinje, 11.05.2011. U istočni dio Republike Srpske do sada je plasirano 177 miliona KM kredita Investiciono-razvojne banke RS, od čega je u istočnu Hercegovinu investirano oko 45 miliona maraka, istaknuto je na današnjem sastanku hercegovačkih privrednika sa predstavnicima IRB-a RS, koji je održan u Trebinju.

110511-het_i_sajam_015

Predstavnici IRB-a kažu da je ova banka pozitivno odgovorila na 90 odsto kreditnih zahtjeva sa istoka Srpske i da nema mjesta primjedbama da su regije na ovom području zapostavljene u finansijskoj podršci ove institucije.

Direktor IRB-a Republike Srpske Milenko Pavlović rekao je da kreditna sredstva ova banka plasira posredstvom komercijalnih banaka i da su zahtjevi finansijskih posrednika prema krajnjem korisniku, koji su od 2008. godine značajno pooštreni, najveći problem koji su danas kandidovali trebinjski privrednici.

Pavlović kaže da će IRB nastojati da u narednom periodu nađe adekvatan odgovor za ovaj problem da bi kreditne linije ove institucije bile pristupačnije privredi.

Direktor Fonda za razvoj istočnog dijela RS Branislav Subotić navodi da su kreditne linije IRB-a, sa kamatnom stopom od četiri i po do šest odsto za projekte u privredi, najeftiniji novac za investiranje na kreditnom tržištu Srpske.

Subotić smatra da više novca može biti samo ako bude više kreditnih zahtjeva i preduzetničke hrabrosti ovdašnjih privrednika.

On je rekao da sa područja Hercegovačke regije nema mnogo aplikanata, napomenuvši da je iz cijelog istočnog dijela Republike Srpske primljeno oko 320 zahtjeva za kreditiranje, od čega su odobrena 293 kredita.

Prema njegovim riječima, najviše se traže krediti u prerađivačkoj industriji i poljoprivredi.

Na okruglom stolu, održanim u organizaciji područne jedinice Privredne komore Trebinje, predstavljene su kreditne linije IRB-a, a razgovarano je i o načinima kako poboljšati uslove za plasman sredstava u privredu regije.