230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Inpek Trebinje: Štrajkom do plata

Trebinje, 26.05.2011. Radnici Industrijske pekare "Inpek" Trebinje sinoć su u 22.00 časa stupili u jednočasovni štrajk upozorenja, najavljujući potpunu obustavu rada ukoliko im se do 1. juna ne isplati pola od šest neisplaćenih plata.

110525-klas_pekara_005

Radnici "Inpeka" su posljednju platu primili u oktobru prošle godine, a regres im nije uplaćivan posljednjih deset godina.

Zaposleni kažu da će istrajati u svojim zahtjevima i da neće pristati ni na kakva obećanja, kojih je bilo i do sada, već samo na pismenu garanciju da će im se do početka sljedećeg mjeseca isplatiti bar tri zarađene plate, nakon čega bi se dogovarali o preostalim dugovanjima.

Milan Sekerez, predsjednik Sindikata i Štrajkačkog odbora "Inpeka" je izjavio da su proteklih mjeseci razgovarali sa rukovodstvom firme, ali da osim praznih obećanja nije bilo nikakvih konkretnih dogovora.

Sekerez kaže da zbog neisplaćivanja plata mladi ljudi odlaze, napominjući da je u posljednje vrijeme ovu firmu napistilo petnaestak takvih radnika.

On kaže da je problem i što od 33 zaposlena samo njih sedam radi u proizvodnji, zbog čega se ne mogu proizvoditi veće količine hljeba, te podsjeća da ova pekara snabdijeva četiri istočnohercegovačke opštine i da je dnevna proizvodnja oko 3 000 komada hljeba, dok su ostala peciva prestali praviti krajem prošle godine.

Radovan Govedarica, direktor "Inpeka", kaže da je većinski vlasnik firme obećao da će bar jedna plata biti isplaćena do 1. juna, a dvije do 6. juna.

Odgovarajući na pitanja kako je moglo doći do takvog stanja u firmi kada prodaju hljeb po najvećim cijenama u RS i s obzirom da se svakodnevno distribuišu proizvodi, Govedarica je rekao da je do raskoraka došlo od oktobra prošle godine kada su povećane cijene sirovina i broj zaposlenih, a smanjen obim proizvoidnje.

On je podsjetio da je od tog perioda dug "Inpeka" prema dobavljačima oko 500.000 KM, od čega je najveći dug za lož ulje i brašno.

Radnici tvrde da je mjesečni obrt kapitala više od 100.000 KM, a da su plate radnicima do Nove godine bilo po 500 KM.

Vekna hljeba pekare "Inpek" od 600 grama košta marku i 35 feninga i najskuplji je hljeb u RS.

Industrijska pekara "Inpek" je u prijeratnom periodu svoje proizvode plasirala u cijeloj Hercegovini i po Crnogorskom primorju, a dnevni kapacitet je bio od 30 000 do 40 000 komada hljeba i drugih peciva.