230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izašao je novi broj "Nove Zore "

Trebnje, 30.05.2011. Novi broj časopisa za književnost i kulturu Nova Zora obradovao je hercegovačke prenumerante. Časopis koji je izrastao iz duhovne tradicije mostarske Zore nastavlja, pod uredničkom palicom gospodina Radoslava Bratića, da nas obogaćuje mnoštvom prefinjenih, brižljivo odabranih tekstova.

110530-nova_zora

Časopis otvara, uvijek aktuelna, besjeda Iva Andrića povodom Nobelove nagrade za književnost 1961. godine. Pisanje kao suočenje ili borba sa smrću – Šeherzadino pričanje kao arhetip, prvina, prvi impuls pripovijedačkog zanosa. Pričanje kao susret sa sopstvenom granicom i pripovijedanje kao potraga za sobom, za identitetom, osloncem..... U rubrici U žiži nalazi se provokatni tekst Noama Čomskog. Slijedi Oproštaj od Branka Milanovića − četiri pogleda na ličnost i djelo akademika, istoričara književnosti, književnog kritičara i teoretičara koji je bio i predsjednik Savjeta Nove zore. Slijedi Sjećanje na Branu Petrovića od Petra Pajića upotpunjeno Branovom pjesmom Prilog za evropsku istoriju, te odluka o dodjeli nagrade Momo Kapor Emiru Kusturici za knjigu Smrt je neprovjerena glasina i Obrazloženje. Branko Stojanović zatim nastavlja istu temu tekstom: O (s)ličnostima Mome Kapora i Emira Kusturice. Rubrika Razgovori donosi razgovor sa Čedomirom Popovim, a rubrika Svjedočanstva vremena daje, kroz pisma književnika Milovana Danojlića potresna svjedočanstva o jednom vremenu. Jubileji donose sjećanje na romansijera nevjerovatnog stvaralačkog obima − Borislava Pekića, a povodom dvjesta godina od rođenja A. S. Puškina polemički tekst Valentina Nepomnjaščija Centar otadžbinske istorije. Polemičko usmjerenje nastavlja se i u rubrici Stavovi − Petar Milosavljević postavlja aktuelno pitanje statusa srpskog jezika u Vojvodini. Rubrika Poezija predstavlja petnaest pjesnika. Rubrika Monografije predstavlja dvije knjige − knjigu Milorad Ćorović, Slike/ Paintings (u izdanju Saveza opština istočne hercegovine, Opštine Trebinje. Umjesto prikaza dat je uvodni tekst Moma Kapora) i knjigu Herceg Novi: grad sa 100.001 stepenicom. Proza hercegovačkoj čitalačkoj publici predstavlja Petra Lazića, Dejana Vukićevića, Milana Micića, Živorada Ciglića, Višnju Krstajić Stojanović, Bogdana Radulovića i Aleksandra Simića.

Rubrika Prikazi donosi čak sedamnaest predstavljanja proznih i poetskih djela, romana, zbirki poezije, istoriografskih djela (prikazi su često dati u privlačnim, poetičnim naslovima: prikaz Miroljuba Jokovića Metafizička studen, ontologija iščezlih civilizacija i potraga za ljepotom i, Nikola Asanović Kako dodirnuti horizont). Aforizmi Zorana Rankića dolaze kao lagani predah prije rubrike Eseji. Eseji ponovo tematizuju rusku književnost − Tolstoja, Puškina i malo poznatu Jelenu Guro. Aktualizovana je i srpska književnost dvadesetog vijeka u pokušaju njene periodizacije Stojana Đorđića. Tu su i eseji Saše Hadži Tančića, Gojka Šantića, Milana R. Milanović, Radoslava Miloševića i Tihomira Petrovića. Slijedi rubrika posvećena Dobrici Ćosiću, te podsjećanje na velikog pjesnika Stevana Raičkovića tekstovima Dragana Hamovića i Rajka Petrova Noga. U rubrici Podsjećanja sjećamo se i Milovana Ilića Minimaksa i njegovih aforizama, od koji su neki zaista još aktuelni. Rubrika Portreti daje tekst Snežane Ilić o izuzetno zaslužnom Hercegovcu, Atanasiju Šoli. Slijedi rubrika Iz starine (dva teksta) te rubrika Promocije (pet tekstova). Tribina o jeziku daje dva teksta, Dragoljuba Zbiljića i Milorada Telebaka, oni su polemički stavljeni jedan pored drugog i izražavaju dva pogleda na izmijenjeni i dopunjeni Pravopis srpskoga jezika. Rubrika Likovni prilozi u znaku je slikara Todora Stevanovića. Likovna kritika daje tekst istoričara umjetnosti Nikole Kusovca o savremenim tradicionalistima i tekst Milke Čabrilo Tajna kugle. Rubrika Arhitektura kao umjetnost u znaku je Lajoša Filipea. Prevodi predstavljaju nama malo poznate ruske pisce, Vladimira Vojnoviča i Jevgenija Lukina. U rubrici Šah kao uumjetnost Miloš Marković, preko Aleksandra Aljehina, uvodi nas u metafizičko polje šahovske igre, u svijest da je šah na svom najvišem nivou čista umetnost, u tekstu O šahu i šahovskim šampionima sveta. Slijede tekstovi posvećeni odlasku pjesnika Novice Tadića i In memorian povodom smrti Ivana Rastegorca. Časopis zatvara Kulturna hronika u kojoj Mišo Kisić iznosi kulturna događanja u istočnoj Hercegovini.

Na samom kraju nalazi se molba prenumerantima da se pretplate za 2011. godinu kako bi omogućili Novoj Zori da opstane i redovno izlazi. I mi koristimo ovaj tekst da apelujemo na sve Hercegovce željne kulturnih dešavanja da postanu prenumeranti Nove Zore, da pomognu opstanku našeg jedinog časopisa za književnost i kulturu.