230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nova šansa za Novoteks?

Trebinje, 06.06.2011. Trebinjski "Novoteks" sklopio je danas sa firmom "Trenteks" iz Doboj Juga ugovor o novoj isporuci HTZ opreme, pa će ovo tekstilno preduzeće koje je u stečaju nakon dužeg prekida proizvodnje ponovo početi sa radom.

110205-novoteks

Stečajni upravnik "Novoteksa" Lazar Đurđević potvrdio je danas da je petnaestak radnica prije nekoliko dana započelo probnu proizvodnju šivenja zaštitnih odijela i da je kupac zadovoljan pa su dogovorene veće količine robe.

U ovom preduzeću ističu da je za početak bilo dogovoreno šivenje 400 komada kombinezona, te da je kupac ponudio još dva naloga, po kojima bi u narednih mjesec dana mogle biti uposlene dvije od nekadašnjih 10 proizvodnih traka, odnosno više od 150 radnica.

"Ubuduće sve zavisi od angažovanosti radnica, da bi bila postignuta odgovarajuća produktivnost", ističe Đurđević, napominjući da zakon o stečajnom postupku nalaže da u stečaju nema proizvodnje koja stvara gubitke.

Prema njegovim riječima, radnice su angažovane po ugovoru o djelu, jer je za sada riječ o malom obimu proizvodnje, naplatiće onoliko koliko budu radile, a biće im uplaćeni porezi i doprionosi i topli obrok.

Rukovodstvo firme ističe da će za proizvodnju biti angažovane najkvalitetnije radnice.

Stečaj u trebinjskom "Novoteksu" pokrenut je u februaru, a oko 750 radnica, koliko ih je u stečajnom postupku bilo na popisnoj listi, prijavljene su na Biro za zapošljavanje.

Ukupna dugovanja preduzeća veća su od 29 miliona KM, dok je procijenjena vrijednost imovine devet miliona KM.

"Novoteks" su zbog učestalih štrajkova i obustava rada od početka prošle godine napustili dugogodišnji kupci "Ceres" i "Braks" iz Njemačke, nakon kojih ni sitni partneri nisu htjeli poslovati sa trebinjskom firmom zbog čega je preduzeće prestalo sa radom.