230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Posjeta hora "Sv.Vasilije Tvrdoški i Ostroški" Ljubljani, Beču i Trstu

Hor Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog , koji djeluje pri Sabornoj Crkvi u Trebinju, bio je od 1. do 6. juna ove godine u posjeti našim Crkvenim Zajednicama koje borave u Trstu, Ljubljani i Beču.

110609-hor_brc

Zadivljeni ljepotom ovih znamenitih evropskih gradova u kojima su , svakom na svoj način, Pravoslavni Srbi davali kroz istoriju, a i danas daju značajan doprinos životu na svim nivoima, naši pjevači sa dirigentom prof. Stojankom Gudelj, i predsjednikom Hora jerejem Milanom Unkovićem bili su još zadivljeniji toplom hrišćanskom dobrodošlicom koju su im pripremile naše Crkve, na čelu sa njihovim sveštenicima... Hor želi da izrazi neizmjernu zahvalnost parohu tršćanskom ocu Rašku Radoviću, te parosima ljubljanskim protojereju Peranu Boškoviću i jereju Milanu Jovanoviću, kao i starješini bečke crkve Svetoga Save ptotojereju –stavroforu Krstanu Kneževiću, koji ih je zajedno sa svojim bratijom raširenih ruku dočekao u Beču na nedeljnoj Sv. Liturgiji u crkvi prepunoj vjernika.

110609-hor_bec

Boravak u sva tri grada počinjao je Sv. Liturgijom. Hor je pojao na praznik Vaznesenja Gospodnjeg u crkvi Sv. Spiridona Trstu, a na dan Svetih Konstantina i Jelene u crkvi Sv. Kirila i Metodija u Ljubljani. Zajedničarenje je produžavano uz bogate trpeze upriličene od strane domaćina, uz druženje, pjesmu, šalu...nakon kojih su gosti obilazili gradove svoga gostovanja, o čemu svjedoče i foto zapisi.

Zahvalnost hora Sv. Vasilija ide i prema Crvenim Opštinama dubrovačkoj i trebinjskoj, kao i prema Opštini Trebinje, koji su velikodušno pomogli da se ovo putovanje dogodi.