230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Šta je to sa muškarcima i guzama?

Grudi ili guza? Iako se muškarci nikad neće složiti oko "pravog" odgovora, činjenica je da guza doživljava svoje zlatne trenutke poslednjih godina.

150301 guza

Pomislite samo, tu je sama činjenica da postoji Dženifer Lopez, na primer, pa onda, neko je izmislio helanke, pa one superuske farmerke sa elastinom… Nije ni čudo što se žene širom sveta ubijaju od vežbanja ne bi li postigle cilj - guzu kakva se samo poželeti može.
Naravno, muška opsesija guzom nije ništa novo. Iskonska je, čak. Evo šta na tu temu kaže dr Dejvid Bas, profesor psihologije na Univerzitetu u Teksasu, u Ostinu.

Muškarce ženska guza privlači iz istog razloga iz kojeg ne mogu da skernu pogled kad im se ukaže lep dekolte, ili prođe cica vretenaste građe, tako da struk mogu šakama da joj obuhvate: probudi im se nagon za širenjem sopstvenog genetskog materijala, ukratko rečeno.

Sve te osobine, izražena guza, uzak struk i bujne grudi odvajkada su simbolizovale plodnost, pa se, kad takva lepotica prođe, i danas upale lampice "praistorijskog lovca". Drevna logika ide ovako, objašnjava dr Bas: ako je guza malo veća, znači da je žena dovoljno zdrava i dovoljno uhranjena da zatrudni. Ako je uz to i zategnuta, obla i čvrsta, žena je mlada, dakle u najboljim godinama da tu trudnoću iznese do kraja i rodi zdravo potomstvo.

A tu je, naravno, i faktor zabranjenog voća. "To je tabu. Nije nam dovoljeno da zalazimo tamo. A kad je o seksu reč, ima nečega animalnog i prljavog, uslovno rečeno, u prilazu otpozadi", kaže dr Bas.

Nego, šta vi kažete, grudi ili guza?

(Mondo)