230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Četiri odlična razloga da izbegavate gazirane napitke

Prosečan Amerikanac popije 45 litara gaziranog soka svake godine. S obzirom na to da popularnost ovakvih pića ne predstavlja problem samo u SAD, lekari su sve zabrinutiji zbog posledica koje ova nezdrava navika ima na zdravlje ljudi.

120726-gazirno

Zaslužni su za taloženje skrivenog sala u organima

Istraživači iz Danske otkrili su da konzumacija gaziranih pića povećava količinu masti u organima. Ispitanici koji su redovno pili ovakve sokove imali su dramatičan porast štetnih skrivenih masnoća (jetra i skeletna mast). Osim toga, nivo holesterola povećan je za 11 odsto u odnosu na one koji gazirana pića nisu pili.

Takođe, u gaziranim sokovima ima puno veštačkih zaslađivača i boja za hranu, a ovi sastojci povezani su s hiperaktivnošću i oštećenjem moždanih ćelija. Ne treba zaboraviti ni da oni koji redovno piju gazirane sokove imaju veći rizik od dijabetesa.

Sadrže supstance čija je svrha krajnje bizarna

Hemikalije koje se koriste u izradi tekstila ili za premazivanje različitih proizvoda kako bi se sprečilo gorenje, mogu se naći u nekim gaziranim napicima u obliku bromiranog biljnog ulja. Njihova uloga u soku jeste da spreče da se veštačka aroma odvaja od ostatka tečnosti.

Na etiketi se navode kao BVO, no ovi sastojci mogu izazvati trovanje bromom koje može dovesti do gubitka pamćenja, nervnih poremećaja i oštećenja kože.

Pretvaraju ljude u pokusne kuniće

Visokofruktozni kukuruzni sirup koristi se za zaslađivanje mnogih gaziranih napitaka. Ovaj štetni veštački sastojak dobija se uglavnom od genetski modifikovanog kukuruza.

Budući da se mutirane vrste koriste manje od jednog veka, ne znamo koji su dugoročni učinci na čoveka. Mnogobrojna istraživanja sugerišu da genetski inženjering izaziva brže starenje, nanosi štetu sistemu za varenje i moguć je krivac za neplodnost.

Rizikujete gubitak koštane mase i nastanak karijesa

Analiza rezultata devedesetak studija pokazuje da ljudi koji piju gazirana pića u sebe skoro uopšte da ne unose mleko i mlečne proizvode. Zanimljivo je da se pedesetih godina prošlog veka na čašu gaziranog napitka pilo 3 šolje mleka. Danas je upravo suprotno.

Previše gaziranih napitaka nije dobro ni za zube. Visoka koncentracija glukoze, fruktoze, saharoze i drugih jednostavnih šećera uzrokuje zubni karijes.

(MojeZdravlje.ba)