230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Dva miliona KM za 25 stranih firmi

16.12.2010. Odbor Fonda Savjeta ministara BiH za podršku stranim investitorima dodijelio je predstavnicima 25 stranih firmi koje posluju u BiH ukupno dva miliona KM.

101216-sl-iat

Sredstva koja su obezbijeđena iz budžeta institucija BiH, dodjeljuju se za projekte u sektoru proizvodnje, sektoru razvoja i istraživanja, te za druge projekte od značaja za ekonomski razvoj BiH, izuzev projekata u ugostiteljstvu, trgovini, bankarstvu, lizingu i osiguranju - saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /FIPA/. Imajući u vidu sve veći uticaj stranih ulaganja na razvoj zemalja u tranziciji, a time i BiH, dodjeljivanje ovih sredstava jedan je od podsticaja kako bi se stimulisali strani ulagači da nastave ulagati u BiH, zapošljavati domaću radnu snagu i jačati konkurentnost domaćih firmi.

Na osnovu javnog oglasa za podnošenje aplikacija za dodjelu novčanih sredstava iz Fonda, 41 strana firma koje posluju u BiH, prijavile su se na ovaj oglas, od kojih je 25 zadovoljilo sve tražene kriterijume. Ove firme su tokom prošle godine uložile 82 miliona KM u BiH, te zaposlile 614 novih radnika.

Takođe, juče je održana i tradicionalna manifestacija uručenja plaketa najznačajnijim investitorima u BiH za 2009. godinu u četiri kategorije.

Firma "SL Takovo", kao najznačajniji investitor u kategoriji "zajedničko ulaganje" uložila je nešto više od 11 miliona KM u rekonstrukciju, adaptaciju i proširenje postojećih pogona "Svislon - Industrija alata Trebinje" za potrebe konditorske proizvodnje, instaliranje nove opreme i obuku radnika, te zaposlila 110 novih radnika.

Firma "Hajdelbergcement" izabrana je za najznačajnijeg investitora u kategoriji "otvaranje novih radnih mjesta". Ona je tokom 2009. godine, uložila skoro 11 miliona KM u modernizaciju opreme, te zaposlila 100 novih radnika.

Preduzeće "Meser grup", koje je prošle godine uložilo 40 miliona KM u izgradnju postrojenja za razlaganje vazduha u Zenici, te zaposlilo 25 radnika, izabrano je za najznačajnijeg investitora u kategoriji "grinfild".

Kompanija "Njeftgazinkor" izabrana je kao najznačajniji investitor u kategoriji "privatizacija", koja je tokom 2009. godine, uložila 80 miliona KM u rekonstrukciju i puštanje u rad postrojenja HDS dizel goriva, rekonstrukciju postrojenja za proizvodnju bitumena i čistog sumpora, rekonstrukciju pristaništa za otpremu naftnih derivata i kupovinu benzinskih pumpi "Zovko" i zaposlila 253 nova radnika. (Nezavisne)