230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Articles

Cijene cigareta rastu, pušači ne posustaju

Paprene cijene cigareta koje i dalje konstantno rastu, te zakoni koji su nastrojeni protiv pušača i dalje im ne predstavljaju prepreku da uživaju u duvanskom dimu.

141023-cigarete

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da su akcize, a samim tim i cijena cigareta, u posljednjih pet godina povećane pet puta, a da prihodi na ovoj osnovi i dalje rastu.

Tako je UIO na osnovu akcize na cigarete 2009. godine prikupio 449,4 miliona maraka, da bi nakon četiri godine i četiri poskupljenja, u 2013. godini, „ubrao" čak 727 miliona maraka.

Ipak, Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana u RS, kaže kako se broj pušača ipak smanjuje, ali da se prihodi koje država ubire uvećavaju zbog viših cijena cigareta.

„U Republici Srpskoj oko 31 odsto stanovništva su pušači. To je, ako se gleda posljednjih nekoliko godina unazad, smanjenje od 10 odsto, što nije zanemarivo, tako da promjena ima, ali su spore", kaže Marković.

Kako je dodao, RS ima dobre zakone, ali je njihova primjena loša, pa su inspekcijske kontrole uz stalni rast cijena cigareta ključ za smanjenje broja pušača.

„Nama je najbitnije spriječiti mlade da puše, a to se može uraditi kroz zakon tako što će biti zabranjena prodaja cigareta maloljetnicima, kao i da oni ne vide da se na javnim mjestima puši. Ne možemo zabraniti pušenje i konzumiranje cigareta, ali možemo spriječiti djecu da počnu", kaže Marković.

Inače, u RS se navršilo deset godina od stupanja na snagu tri zakona, kojima je, kako je najavljivano, broj pušača trebalo drastično da opadne.

Te 2004. usvojen je Zakon o zabrani prodaje duvana i duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina, zatim Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima i Zakon o zabrani reklamiranja duvana i duvanskih proizvoda.

Osim trećeg, nepušači smatraju kako se oni poštuju samo deklarativno.

I u Federaciji BiH kažu kako su najviše posvećeni sprečavanju najmlađih da počnu da puše jer, kako kažu, do onih starijih i pored svih poskupljenja i dalje je teško doprijeti.

„Kod odraslih ne bilježimo značajne pomake i veće procente smanjenja broja pušača, što je zanimljivo jer smo u posljednjih 10 godina imali trend rasta cijena. Po posljednjem istraživanju bilježimo porast broja stalnih pušača kojih je 2003. godine bilo 37,6 odsto, a prema posljednjem istraživanju to je 49,5 odsto, što znači da je u Federaciji BiH svaki drugi stanovnik stalni pušač, zbog čega smo nezadovoljni", kaže Aida Ramić-Čatak, koordinator za kontrolu duvana u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Onim čime jesu zadovoljni, kaže ona, jeste broj pušača kod mladih i djece, koji je u padu.

„Istraživanje je pokazalo da bilježimo trend smanjenja potrošnje cigareta sa 14,3 odsto koliko smo imali pušača kod djece i mladih 2008. godine, na 12,7 odsto u 2013. godini", kazala je ona.

Prema njenim riječima, samo podizanje cijena cigareta, a koje se vrši u kontinuitetu i na osnovu okvirne Konvencije o kontroli duvana, može smanjiti broj pušača u BiH.

Loše vijesti za pušače dolaze iz UIO BiH, gdje novo poskupljenje cigareta najavljuju i u 2015. godini. (Capital.ba)