230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorena izložba Udruženja "Slikarski uranak" iz Crne Gore

Izložba pod nazivom "Slikarski uranak u blagu Crne Gore - Crna Gora u očima umjetnika" otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra u Trebinju.

141023-izlozba

 

Riječ je o radovima 39 autora, članova Udruženja "Slikarski uranak" iz Podgorice, a uz ostale, svojim radovima predstavili su se: Vesna Milačić, Vukica Knežević, Ljiljana Đurović, Luka Lagator, Vesna Begović te Anđelka Ljumović.

Izložbu je otvorio direktor Kulturnog centra Dejan Bodiroga koji je izrazio oduševljenje zbog prilike upoznavanja s radovima članova navedene crnogorske udruge, koja, kako je istakao, povezuje osobe iz svih grana umjetničkog stvaralaštva.

Na otvaranju, predsjednik Udruženja "Slikarski uradak" Dragoljub Bato Brajović pozdravio je prisutne, zahvalio organizatorima, te izrazio želju za nastavkom saradnje.

Izložba će biti postavljena do 08. novembra .2014 godine.

141023-izlozba1

141023-izlozba2

O Udruženju:

''Slikarski uranak je osnovan 8. marta 1993. godine, u vrijeme kada su vođeni ratovi na prostorima bivše Jugoslavije, sa željom da se ljudi dobre volje i bistrog uma zajednički suprotstave zlu, radeći na afirmaciji istinskih vrijednosti života''.

Svojim nazivom ''Slikarski uranak'' simbolično objedinjuje različite oblike ''slikanja'' života: riječju, muzikom, naukom ... Udruženje je širom otvorilo vrata svim stvarateljima koji svojim entuzijazmom, radnim, moralnim i umjetničkim sposobnostima osvjetljavaju čiste puteve života.

Danas Slikarski uranak broji preko 400 članova, iz mnogih krajeva svijeta. Tu su slikari, književnici, muzičari, naučni radnici, publicisti iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Indije, Njemačke, Luksemburga, Francuske, Austrije, Saudijske Arabije, USA, Čilea, Australije ...

Oni dolaze u likovne kolonije koje Uranak organizuje u Crnoj Gori, obilaze i upoznaju ovu zemlju, upijaju ono najbolje i najljepše, te je predstavljaju u svojim državama na kulturan i dostojanstven način, kroz slike, knjige, pjesme, reportaže.

Na koloniju dolaze o svom trošku i rade svojim materijalom, a radove ostavljaju domaćinima i tako obogaćuju kulturnu baštinu Crne Gore.

Slikarski uranak je u proteklim godinama organizovao brojne izložbe slika i skulptura, te promociju knjiga u Crnoj Gori, kao i zemljama okruženja i Europe. Na njima slikom i riječju predstavlja vrijednosti svoje zemlje, viđene i doživljene očima i srcem umjetnika. Ta aktivnost se nastavlja i dalje.

Stvaralaštvo Slikarskog uranka je predstavljeno u dvjema knjigama koje nose isti naslov – SLIKARSKI URANAK U BLAGU CRNE GORE – CRNA GORA U OČIMA UMJETNIKA, knjiga I i II, a uskoro treba da bude objavljena i treća.