230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Da ćirilica živi

Izložba "Svjetlost Ćirilice" i radionica kaligrafije koja je u proteklom periodu obišla brojne evropske metropole sinoć je u organizaciji Srpskog Udruženja "Ћирилица" i KC Trebinje prikazana trebinjskom auditorijumu.

150827 kligrafija

Janja Todorović, književnica i profesor, održala je predavanje o ćirilici, istoriji, nastanku i značaju ćiriličkog pisma kao neraskidivog dijela nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta srpskog naroda. Predavanje je bilo propraćeno video prezentacijom "Kultura ćirilice“ Dušana Todorovića kojom su hronološkim redom prikazani ćirilički rukopisi iz bogate srpske srednjovjekovne baštine.

Tatjana Janković, lektor i kaligraf, jedan od osnivača Škole ćirilice "Sveti Jovan Vladimir“, govorila je o značaju kaligrafije, o pisanju i pisarima zahvaljujući kojima je naše pismo ostalo sačuvano kroz burne vijekove do današnjih dana. Zapisi nastajali u manastirskim prepisivačnicama, pisani krhkim pisaljkama, osim dragocenih podatka o prohujalim vremenima, postali su zahvaljujući njima čuvari duhovnosti, svetosti i drevnosti kojima se vraćamo kao svojim korijenima.

U galerijskom prostoru trebinjskog Kulturnog centra izložena je putujuća izložba ćirilice koju čine radovi najznačajnijih srpskih kaligrafa i tipografa, između ostalih, profesora Aleksandra Dodiga, utemeljivača savremene ćiriličke kaligrafije.

Po zavšetku zvaničnog dijela programa posjetioci su imali priliku da spoznaju neke od tehnika kaligrafije koje je za njih pripremila kaligraf Tatjana Janković.

Izložba u KC će biti otvorena do vikenda, a večeras će u 21 čas pod stogodišnjim platanima biti održana još jedna radionica kaligrafije, koja će biti direktno prenošena na video zid u ljetnoj bašti Platani.