230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Articles

Konkurs za medijski doprinos informisanju, zaštiti i promociji prava djeteta u BiH

UNICEF BiH i ove godine objavljuje konkurs za medijski doprinos informisanju, zaštiti i promociji prava djeteta u BiH u skladu sa etičkim smjernicama o izvještavanju o djeci.

160602 unicef

Konkurs je otvoren za sve novinare i medije koji su svoje radove na ovu temu objavili tokom ove godine u medijima u Bosni i Hercegovini. Teme prijavljenih novinarskih radova mogu obuhvatiti pitanja iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječije zaštite, pravosuđa za djecu, kao i teme koje promovišu inkluziju, nediskriminaciju i poštovanje različitosti.

Konkurs je otvoren za sve radove objavljene od 01.11.2015. do 01.11.2016. godine u bilo kom bh. mediju, pod uslovom da su dostupni na internetu. Svaki novinarski rad koji ispunjava uslove konkursa, može prijaviti sam autor ili neko od urednika u medijima.

Prilikom izbora najboljeg novinarskog rada vodiće se računa o sljedećim kriterijima:
- Izbor teme;
- Način prezentiranja činjenica i podataka (odabir novinarskog ugla);
- Analitički pristup;
- Spisateljski stil za novine i web / audiovizuelna prezentacija za radio i televiziju;
- Procjena pozitivnog efekta na publiku u smislu promovisanja teme;
- Poštivanje UNICEF-ovih principa etičkog izvještavanja o djeci;
- Poštovanje principa Zajedničke izjave novinara u BiH.

Nagrade i priznanja će biti dodijeljene za novinarski-medijski doprinos u štampi, na internetu, kao i za dokumentarni ili informativni rad trajanja do 5 minuta na radiju i televiziji. Rok za dostavu prijava je 05.11.2016. godine u 12,00.

Žiri sastavljen od iskusnih novinara, dobitnika UNICEF-ove nagrade prethodnih godina, te stručnjaka iz oblasti zaštite prava djece, odabraće najbolje radove i objaviti svoju odluku na ceremoniji planiranoj za Međunarodni dan djeteta, 20 novembar.

Konkurs je otvoren od 2. juna do 1. novembra 2016. a detaljni uslovi i pravila konkursa su objavljeni i na www.unicef.ba/.

O UNICEF-u
UNICEF se zalaže za prava i dobrobit svakog djeteta, u svemu što radi. Zajedno sa našim partnerima, radimo u 190 zemalja i teritorija kako bismo pretvorili obećanja u stvarnost, posebno se fokusirajući da dođemo onih kojima je to najpotrebnije, za dobrobit sve djece, posvuda.

Za više informacija:
Nela Kačmarčik, UNICEF BIH, Sarajevo, Zmaja od Bosne b.b.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: +387 33 293 612, Mob: +387 61 192 084
www.unicef.ba