230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju obilježen Svjetski dan srca

Visok krvni pritisak, povišena masnoća i šećer u krvi, pušenje, manjak kretanja, nezdrava ishrana… sve su to sigurne prečice za razvoj kardiovaskularnih bolesti...

160929 dan srca1

Iako se one mogu spriječiti, većina o prevenciji razmišlja tek kad bolest uzme maha. Čak 15 odsto stanovništva u Srpskoj oboljeva od kardiovaskularnih bolesti, a broj umrlih nezaustavljivo raste, podaci su Ministarstva zdravlja RS.

Sa ciljem da se na vrijeme uoče faktori rizika oboljenja kardiovaskularnog sistema i prevencije bolesti srca i krvnih sudova Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Fondacija "Zdravlje i srce" i Dom zdravlja Trebinje danas su u centru grada organizovali obilježavanje Svjetskog dana srca.

U kampanji koja se vodi pod sloganom "Osnaži svoje srce" građanima je omogućeno besplatno mjerenje faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti i upoznavanje sa preventivnim aktivnostima, a dijeljen je i prigodan edukativno-informativni materijal, kao i vitaminski napici i svježe voće.

160929 dan srca

Nakon pregleda, mlade doktorice su građanima dijelile savjete kako da zaštite zdravlje i spriječe oboljenja srca i moždanog udara, gdje su naglasile da je prije svega potrebno izbjegavati konzumaciju alkohola i cigareta, te uz kvalitetnu ishranu baviti se fizičkim aktivnostima.