230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

EU tržište - Samo san za Hercegovačke poljoprivrednike

U Trebinju je danas održan forum o perspektivnom razvoju poljoprivrede pod nazivom “Naše oranice bez granice”.

170223 оранице1

Današnjim forumom u Trebinju završen je projekat o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede. Projekat je realizovan u saradnji s delegacijom specijalnog predstavnika EU u BiH, a njegova svrha je pokrenuti otvoren razgovor o trenutnoj situaciji ruralnih područja i poljoprivrede u Bosni i Hercegovini, te o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Pored domaćih, regionalnih i međunarodnih stručnjaka, forumu se obratio i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark.

170223 оранице2

Tokom foruma bilo je riječi o konkretnim primjerima iz oblasti poljoprivrede, analizirale su se glavne prepreke za poboljšanje stanja u poljoprivredi i načini za njihovo otklanjanje, te su predočene preporuke kako pristupiti novim načinima finansiranja iz fondova EU.

Prisutni su na forumu imali priliku da pogledaju kratak edukativno-dokumentarni film o domaćim proizvođačima koji imaju iskustva u primjeni evropskih standarda i plasiranjem proizvoda na tržište EU, a takođe su prisustvovali i informativno-edukativnom sajmu na kojem su izlagali partneri na projektu.

Ostaje nada da će barem ovaj, u moru projekata koje nam samo donose u Hercegovinu, biti jedan od rijetkih koji je ustvari pomogao, u ovom slučaju, lokalnim poljoprivrednicima u svojoj borbi za opstanak na domaćem tržištu. Uostalom kao da ćemo mi ikada ući u tu Evropsku uniju, a i ako nekada uđemo ovaj projekat će biti davno završen i beskoristan. 

170223 оранице