230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje: Obilježen Svjetski dan Civilne zaštite

U susret Svjetskom danu Civilne zaštite, u prisustvu brojnih gostiju, danas je u Trebinju organizovana prigodna svečanost na kojoj je Uprava za civilnu zaštitu grada Trebinja sumirala ostvarene rezultate u toj oblasti.

170301 цивилна1

Civilna zaštita u Trebinju ponovo dobija na značaju i intenzivno se radi na njenom jačanju. Kako je danas rečeno cilj je uspostavljanje pravovremenog i efikasnog odgovora nadležnih na izazove i rizike, formiranjem operativnih snaga civilne zaštite koje se mogu dobro opremiti i obučiti za djelovanje u vanrednim situacijama.

Obilježavanje Dana Civilne zaštite u Trebinju proteklo je u sagledavanju trenutnog stanja ugroženosti od elementarnih nepogoda, kao i analizi zadataka i aktivnosti u pripremi, provođenju mjera zaštite, spašavanja i preduzimanja preventivnih mjera u slučajevima elementarnih nepogoda.

Načelnik trebinjske Civilne zaštite Miljan Tomašević novinarima je rekao da je rad CZ Trebinje na zadvoljavajučem nivou, te da je uspostavljena izuzetno dobra saradnja između svih subjekata od značaja za zaštitu i spašavanje na području grada i da građani u vanrednim situacijiama mogu da računaju na pomoć.

"Pred civilnom zaštitom kao i pred cjelokupnim sistemom zaštite i spasavanja u Trebinju, stoje novi izazovi, rizici i prijetnje koje donose vanredne situacije, a kojima adekvatno treba da odgovori u budućnosti", rekao je danas gradonačelnik Trebinja Luka Petrović. On je obećao skoro unaprijeđenje kadrova i nabavku savremene opreme, kao i obavljanje niza preventivnih mjera u vidu čišćenja prilaznik puteva, postavljanja cisterni sa vodom i vreća sa pijeskom na kritičnim lokacijama, kako bi sistem zaštite bio na najvećem nivou. 

Predsjednik Radio kluba Trebinje Zoran Aleksić je ovom prilikom ispred ove ustanove direktoru Civilne zaštite grada Trebinja Miljanu Tomaševiću uručio dozvolu za rad na repetitoru preko kojeg će ubuduće svi subjekti od značaja moći komunicirati putem radio stanica. Repetitor visokog kvaliteta je poklon Radio kluba, a služiće boljoj komunikaciji svih subjekata od vatrogasaca, preko radnika Gorske službe spašavanja i ostalih važnih subjekata, što će svakako poboljšati operativnost ovih službi u vanrednim situacijama.

Poslije službenog djela obilježavanja Dana Civilne zaštite, pripremljena je zakuska za sve goste ove svečanosti.

170301 цивилна

Svjetski dan civilne zaštite ustanovljen je 1990. odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite (ICDO).

Cilj obilježavanja tog dana je da se skrene pažnja javnosti na značaj civilne zaštite i razvijanja svijesti o preventivnim i samozaštitniim mjerama i postupcima u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća...

Prema međunarodnim standardima, civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države ili grada na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu.

Ona predstavlja cjelovit sistem i najširi oblik organizovanja, pripremanja i učešća stanovništva u humanitarnim aktivnostima i zadacima zaštite i spasavanja.