230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Uprkos većim kaznama zakon se ne poštuje - Nesavjesni i vozači i pješaci

Centar javne bezbjednosti Trebinje je od 25.01.2017. do 28.02.2017. godine realizovao republičku akciju u saobraćaju pod nazivom „Pojas i sigurnosne sjedalice“.

170307 појас

Tokom akcije kontrolisano je 1.798 učesnika u saobraćaju.
Za nekorištenje bezbjednosnog pojasa sankcionisano je 535 učesnika u saobraćaju, najveći broj vozača – 483. Za nekorištenje sigurnosne sjedalice evidentirana su tri prekršaja.
Na putnoj mreži koju pokriva Centar javne bezbjednosti Trebinje u toku 2016. godine evidentirano je osam saobraćajnih nezgoda u kojima je život izgubilo osam lica. Za dva mjeseca 2017. godine nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim.
Centar apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju zakonskih propisa, takođe, podsjeća da su 15. februara stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH sa kojima su propisane veće novčane kazne, za veći broj prekršaja je propisano dobijanje kaznenih bodova, kao i zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom.

Nesavjesni i vozači i pješaci

Tome svejdoče situacije u saobraćaju koje je proteklih dana primjetila ekipa Lokoportala. Uprkos strožijim i većim kaznama za prekršaje neki vozači ni sada ne vežu sigurnosne pojaseve, dok drugi u centru grada prolaze kroz crveno na semaforu, parkiraju se na trotoarima, turiraju motore ili razgovaraju na telefon tokom vožnje.

Slično nesavjesnim vozačima, u Trebinju se mogu sresti i pješaci koji prelaze ulicu bez obzira na crveno na semaforu, sa slušalicama u ušima ili na mjestima gdje nema saobraćajnog znaka za prelazak. Prema riječima naših sugrađana neznatan broj učesnika u saobraćaju promijeniće svoje loše navike, ali i dalje će biti onih kojima nijedna kazna neće predstavljati problem da nastave sa nepoštovanjem propisa. Kako pojedini smatraju novi zakon o saobraćaju imaće uticaja tek kada se naš narod nauči da poštuje propise, što će se možda desiti kada više puta plate veliku kaznu, ali ni to nije sigurno.