230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Istočna Hercegovina: Diskriminacija trudnica najčešća na radnom mjestu

Danas je u Trebinju održan sastanak Inicijative "Forum za borbu protiv diskriminacije Trebinje", na kojem se razgovaralo o mogućnostima i oblicima prevencije i borbe protiv diskriminatorskog postupanja prema trudnicama i porodiljama, kao i o izradi lokalnog akcionog plana za prevenciju i borbu protiv ovog oblika diskriminacije na području Istočne Hercegovine.

170315 труднице дискриминација copy

Sastanak je za cilj imao ostvarivanje dijaloga između vladinog i nevadinog sektora kako bi se razmjenila iskustva o zabilježenim slulajevima diskriminacije, te razgovaralo o problemima diskriminacije i načinu kako da se isti prepoznaju i spriječe.

"Dok se s jedne strane insistira na pronatalnoj politici, s druge se istovremeno diskriminišu i kažnjavaju žene koje rade i zatrudne ili imaju djecu. Žene su pod posebnоm lupom od prvog trenutka kada stupe u svijet rada, jer poslodavci u njima vide nepouzdanu radnu snagu koja će često odsustvovati sa radnog mjesta zbog trudnoće i bolovanja. Iako i poslodavci i zakonodavci ističu kako teže što većem uključivanju žena u svijet rada te poboljšavanju njihovog položaja, diskriminacija trudnica i majki na tržištu rada je i dalje svakodnevna i prolazi neprimijećeno. Diskriminacija temeljem bračnog i porodičnog statusa duboko je usađena u naše tržište rada. Diskriminacija trudnica i mladih majki u našoj zemlji je svakodnevna pojava, a mogućnosti koje poslodavci imaju u kršenju njihova prava gotovo su neograničene. Sagovornici Lokoportala slažu se da su zakoni puni šupljina, posebno zakoni o radu i protiv diskriminacije, te otvaraju niz mogućnosti da se vlasnici i direktori preduzeća na legalan način oslobode radnica koje im sa djecom samo predstavljaju teret. rečeno je danas na forumu u Trebinju" rečeno je danas na forumu u Trebinju.

U istočnoj Hercegovini se najveći broj pritužbi građana na kršenje prava rodne ravnopravnosti odnosi na oblast rada i zapošljavanja, posebno kršenja prava trudnica na radnom mjestu, podaci su Misije OEBS-a. Navedeno je takođe da je najviše slučajeva diskriminacije u privatnom sektoru, te da je razlog malog broja prijava diskriminacije strah porodilja od gubljenja zaposlenja. 

Zabrane i neisplaćivanja, Potpisivanje blanko sporazumnih raskida ugovora o radu, iznuđivanje informacija o ličnom i porodičnom statusu, prije svega planovi koji se odnose na ostvarivanje materinstva, neisplaćivanje naknada tokom porodiljskog odsustva, otkaz ugovora o radu nakon isteka porodiljskog odsustva, formalno iz nekog od zakonski dozvoljenih razloga, a suštinski zbog sticanja statusa majke malog djeteta koji podrazumeva češća odsustva i nemogućnost prekovremenog rada, zahtjevanje prekovremenog rada pod prijetnjom otkaza ugovora o radu, majki djece do tri godine i samohranih majki, zabrana korišćenja odsustva radi njege djeteta ocu djeteta kada za to postoje zakonski uslovi, samo su neki od vidova diskriminacije mladih majki na našim prostorima.

Nažalost, žene se često susreću s ovakvom vrstom diskriminacije. Prijavljivanje i istrajnost u tužbi mogli bi doprinijeti smanjenju bahatih ponašanja poslodavaca, koji misle da su kreatori zakona i koji moraju shvatiti da je ljudsko pravo žene da ostane u drugom stanju i rodi dijete i da im na osnovu ovog svojstva ne smiju dati otkaz.