230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

AJNTRAHT KAO “JUGOSLAVIJA U MALOM”

Klub u kome Srbin, Hrvat i Bošnjak zaista dišu kao jedan. S pogledom iz Beograda, Zagreba ili Sarajeva deluje pomalo nezamislivo, zar ne?

170415 мијат

U Frankfurtu “oaza jugoslovensva”

Oni su rođeni posle raspada Jugoslavije, ali za njih slobodno mogu da navijaju jugonostalgičari. Simbolično ili ne, tek svi oni imaju isti cilj – opstanak. Malo znaju o bivšoj SFRJ, ali oni su danas “Jugoslavija u malom”.

U blizini jednog od najvećih evropskih aerodroma smešten je njihov zajednički dom – FK Ajntraht iz Frankfurta. Zidine stadiona možda najbolje svedoče da je to verovatno poslednji bastion sećanja na SFRJ, u kome je – isti onaj kao nekada – srpsko-hrvatski – maltene službeni jezik. Posmatrajući njihov trening lako se može steći utisak da se možda radi o poslednjoj oazi jugoslovenstva.

Prve korake početkom devedesetih napravili su u Novom Sadu, Splitu, Tuzli, Sanskom Mostu… Mijat Gaćinović, Slobodan Medojević, Branimir Hrgota, Ante Rebić, Haris Seferović… U istom klubu – Srbi, Hrvati i Bošnjak. Neko bi primetio – da li je to moguće? Njihov trener je Hrvat Niko Kovač, kome pomaže brat Robert.

“Ajntraht je klub u kome tradicionalno ima dosta igrača sa naših prostora. To je odlično za nas, jer imamo sličan mentalitet, dobro se poznajemo, mnogo vremena provodimo zajedno, družimo se i van terena”, reći će nam Gaćinović.

Branimir Hrgota rođen je 1993. u Tuzli, a roditelji su mu iz Hrvatske. Još kao beba od devet meseci preselio se u Švedsku. Danas nastupa za njihovu reprezentaciju, ali odlično zna naš jezik.

“U početku mi je bilo malo čudno koliko srpski jezik možete čuti u Frankfurtu gde god da odete, u restoran, prodavnicu. To mnogo znači, jer na svakom koraku mogu da vam pomognu naši ljudi”, kaže Gaćinović koji je ostvario svoj san, jer mu je odmah nakon našeg razgovora stigao najznačajniji poziv za jednog fudbalera, a to je da nastupa za najbolju fudbalsku reprezentaciju Srbije.

A onda je usledio debi kakav zaista može samo da se sanja. Postigao je gol u prvoj utakmici sa srpskim grbom, što je malo kom fudbaleru pošlo za nogom, i tako znatno doprineo da naša reprezentacija još više prokrči put ka Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Frankfurt je inače grad Srba i Hrvata na svakom ćošku, a sreo sam i Slovenca iz Celja ili Bošnjaka iz Zavidovića. Hrvati su drugi, a Srbi po brojnosti na šestom mestu na listi stranaca u ovoj najvažnijoj nemačkoj vazdušnoj luci.

“Ima nas mnogo u Frankfurtu, to se vidi i na utakmicama. Hrvati i Srbi dolaze sa našim zastavama na stadion da nas bodre. Znači nam ta njihova podrška”, navodi Hrgota i u šaljivom tonu dodaje: “Neka nas samo ima mnogo.”

Teško je i Gaćinoviću i Hrgoti bilo da se odluče kako bi danas izgledao najbolji fudbalski sastav “jugoslovenske” reprezentacije.

“Nemanja Vidić mi je uvek bio drag igrač, igrao je uvek na top nivou, a danas je Luka Modrić najbolji igrač s ovih prostora”, kaže nam Hrgota, dok sedimo ispred “Komercbank arene”, doma Ajntrahta. Za Gaćinovića je u Srbiji bez premca Dušan Tadić, dok mu je uzor njegov otac – Vladimir.

A ko zna, možda je toj “jugoslovenskoj koloniji” najviše pomogao jedan Nemac – zapravo još jedan “naš čovek” – nekadašnji fudbalski as – Fredi Bobić, koji je danas sportski direktor Ajntrahta. I s njim je komunikacija na srpsko-hrvatskom.

I Gaćinović i Hrgota će nam pohvaliti saradnju sa ostalim igračima iz bivše Juge, ali i istaći pažnju koju im posvećuje trener Niko Kovač.

“Kovač je uspostavio takav sistem da se svi ovde osećamo bitnim i da budemo značajni. Ajntraht nije veliki klub i zato moramo da igramo kao kolektiv. Niko mi je mnogo pomogao, zahvalan sam mu na tome, i na svakoj utakmici se trudim da mu vratim to ukazano poverenje”, ukazaće Gaćinović, koji ističe da se sve promenilo s dolaskom Kovača u klub.

A Niko Kovač? Sav utisak o njemu mogao bi stati u jednu reč – gospodin. I to onaj po definiciji. Retko govori za nemačke medije, još ređe za hrvatske.

“Napišite samo da je saradnja nas iz bivše Jugoslavije u Ajntrahtu za pet. I da ne može biti bolja”, reći će nam Kovač na kraju našeg ćaskanja.

I zaista tako izgleda. Ajntraht je odista klub u kome Srbin, Hrvat i Bošnjak dišu kao jedan. S pogledom iz Beograda, Zagreba ili Sarajeva – deluje pomalo nezamislivo, zar ne?

IZVOR: Nedeljnik, OK Radio