230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Maturanti, nemojte sjedati pijani za volan, odaberite bezbjedan put kući!

Danas su trebinjski maturanti kao i ostali posjetioci Kulturnog centra mogli da pogledaju edukativni film u okviru kampanje AMS Srpske, "Odaberite bezbjedan put kući sa žurke", koja ima za cilj povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja.

170428 филм

Budućim učesnicima u saobraćaju prikazan je film "Život poslije života“, autorke Sanje Jokić, koja je i sama bila učesnik saobraćajne nezgode sa teškim tjelesnim povredama. Nakon filma Sanja je svoje iskustvo i svoju borbu o prilagođavanju nakon saobraćajne nezgode podijelila sa srednjoškolcima i ostalim zainteresovanim građanima. Nakon teoretskog predstavljanja uticaja alkohola na organizam čovjeka, učenici su imati probali specijalne naočare, takozvane "pijane naočare", koje simuliraju uticaj alkohola na organizam, čijom upotrebom su osjetili na vlastitom organizmu smanjenje fizičkih sposobnosti važnih za bezbjedno učešće u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović pozvao je sve maturante da ne sjedaju pijani za volan poslije mature, već da pred povratak kući pozovi roditelje, rođake ili prijatelje da dođu po njih ili da iskoriste usluge taksi ili drugog javnog prevoza.
"Takvim odgovornim ponašanjem maturanti će položiti i ispit iz saobraćajne i moralne odgovornosti i na najljepši mogući način krunisati ulazak u društvo odraslih. Kampanjom želimo da pošaljemo poruku maturanata svim svojim vršnjacima, mladim vozačima, u Republici Srpskoj da se ne nađu pijani za upravljačem vozila na povratku kući sa žurke. Taj put može biti smrtonosan - naglasio je Radović.
Radović je istakao da se prvi put u Srpskoj pokreće kampanja za bezbjednost u saobraćaju za maturante i sve događaje koji okupljaju mlade.
On je rekao da statistika pokazuje da je, nažalost, u Republici Srpskoj u 2015. i 2016. godini "izgubljen cijeli razred maturanata u saobraćajnim nesrećama".
On je naveo da je u 2015. godini stradalo 14 mladih od 18 do 21 godine, a u 2016. godini 13 mladih te dobi.

Kampanja će trajati do 31. maja i zajedno se sprovodi sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) RS, Ministarstvom prosvjete i kulture RS, Ministarstvom porodice, omladine i sporta, Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike RS i lokalnim zajednicama.

Provođenjem ove preventivne aktivnosti očekuje se smanjenje učešća mladih vozača pod uticajem alkohola u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama, naročito u periodu matura u toku mjeseca maja.