230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Hodočasnici iz Trebinja krenuli do Svetog Vasilija

Ispred Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, danas je u 16 časova grupa od 7 hodočasnika sa blagoslovom oca Nikole Jankovića, krenula na pokloničko pješačko putovanje prema manastiru Ostrog.

170509 ходочасници

7 mladića mahom sportista i rekreativaca planiraju da stignu sutra popodne u manastir Ostrog gdje će prenoćiti, da bi se prekosutra poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog. Oni na put dug 97 kilometara, preko Lastve, Klobuka, Vilusa i Nikšića, kreću bez pratnje, a njihov pokrovitelj je i ove, kao i dugi niz godina do sada - porodica Pantović, odnosno Hotel Nar i preduzeće Dineco doo. 

Srpska Pravoslavna crkva 12. maja proslavlja praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Manastir Ostrog velika srpska svetinja je mjesto hodočašća za vjernike svih religija.

U ovoj priči nekoliko rečenica i o velikom svetitelju, duhovniku i čudotvorcu svetom Vasiliju.

Rođen je u selu Mrkonjići, Popovu polju, u Hercegovini 1610. godine. Kada je odrastao otišao je u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice i tu se zamonašio. Kao monah ubrzo se pročuo zbog svog podvižničkog života, a kasnije je izabran i posvećen za episkopa zahumskog i skenderijskog.

Kao arhijerej živio je u manastiru Tvrdošu i odatle utvrđivao u pravoslavlju svoje vjernike, čuvajući ih od turskih svireposti i latinskog lukavstva. Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog gdje je nastavio svoj strogi podvižnički život, uz mnogo tople molitve i brige za svoje vjernike.

Umro je 1671. godine, a njegove mošti i njegov grob čuvaju se do današnjeg dana. U njihovu moć iscjeljenja i utjehe vjeruju podjednako i hrišćani i muslimani. U Ostrogu se svake godine na Trojičindan održava veliki narodni sabor.

Za vjerujući živalj Ostrog je svetinja gdje se mnogim čudima kroz Svetog Vasilija proslavio i proslavlja Gospod naš.