230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Lokalni turistički vodiči zaštitnici destinacije

Danas su u Trebinju svečano dodjeljene licence kandidatima koji su položili stručni ispit za zvanje Turističkog vodiča za područje grada Trebinja.

170510 водичи

Licence su uručili gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković.

Nakon što je usvojen prijedlog Zakona o turizmu i ugostiteljstvu u gradovima i opštinama rješen je veliki problem vođenja turista kroz gradove Srpske, tako što će od sada to raditi isključivo lokalni vodiči. 

"Samo kod nas je do sada bilo potpuno slobodno da strani turistički vodiči bez ikakve kontrole i javljanja lokalnim agencijama, vode i upoznaju turiste sa našim gradom. U drugim državama je taj problem riješen i već odavno je zabranjeno da stranci rade kao turistički vodiči, čime je unaprijeđen cijeli sistem rada sa turistima, odnosno turističkim agencijama. Evo konačno da i mi dočekamo novi zakon, koji će u mnogome poboljšati ponudu grada Trebinja, a djelovanje lokalnih turističkih vodiča će imati  veliki značaj, jer smo svjedoci da je u prošlosti bilo mnogo slučajeva nestručnog vođenja turista kod prikazivanja prirodnih, kulturno-istorijskih, arheoloških, etnografskih, privrednih i drugih znamenitosti, pri čemu je grad, koji tipuje upravo na turizam kao jednu od glavnih privrednih grana, bio na velikom gubitku", istakla je licencirani turistički vodič Svetlana Ninković iz Turističke agencija Friend Travel.  Ninković je dodala da će od sada lokalni vodiči doprinositi održivosti razvoja turizma tj. zaštiti destinacije.

170510 водичи1

Ovim zakonom će Turistička organizacija Trebinja dobiti mogućnost za ostvarivanje dodatnih prihoda, jer će na taj način imati kvalitetniju promociju turističke ponude, a sa druge strane bolju kontrolu protoka turista kroz grad, rečeno je danas u Trebinju.

O ovim promjenama će blagovremeno biti obavještene i regionalne agencije i turoperateri, kako bi se pridržavali novog zakona, dok će na terenu biti angažovana lokalna inspekcija, koja će vršiti provjere provođenja zakonskih odredbi.