230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održana Svečana akademija u čast Dana VRS

U organizaciji Udruženja djece poginulih boraca NASLJEĐE iz našeg grada, protekle noći je u Kulturnom centru u Trebinju u okviru kampanje "Heroji RS" održana je Svečana akademija povodom Dana Vojske Republike Srpske.

170512 академија

U bogatom kulturno umjetničkom programu učestovao je crkveni hor Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški, mladi umjetnici iz osnovne i srednje muzičke škole, profesori, pjesnici, učenici Gimnazije Jovan Dučić, plesači Plesnog kluba Maris i drugi.

"UDPB Nasljeđe u svom radu je odlučno i istrajno u očuvanju lika i djela srpskog borca, poginulih boraca VRS i tekovina Odbrambeno-otadžbinskog rata. Upravo to je i cilj kampanje "Heroji Republike Srpske“ koju je pokrenulo udruženje Nasljeđe, u okviru koje će se organizovati mnogobrojne manifestacije, događaji, projekcije, pozivi na sjećanje, itd.
12. maja, navršava se 25 godina od nastanka VRS. Vojske, pod čijom zastavom se kao jedan okupio naš narod, odlučan da se bori za svoju zemlju i slobodu. VRS se u odbrambeno-otadžbinskom ratu hrabro i časno borila, po uzoru na vjekovnu slobodarsku tradiciju i čast srpske vojske. Vojevala je mnoge bitke i na kraju izborila se i stvorila Republiku Srpsku, našu otadžbinu. U toj borbi proliveno je mnogo krvi, bilo je mnogo bola i tuge, dati su mnogi životi. Plaćena je užasna cijena, ali su je borci VRS platili kao jedan, hrabro i ponosno, boreći se za svoju zemlju, slobodu, porodicu, potomke i njihovu budućnost.
Mladići, porodični ljudi, pa sve do onih u poznim godinama, svi zajedno kao jedan stali su na branik otadžbine i nisu posustali. Dali su sve od sebe, a mnogi i svoje živote. Neki su bili tek djeca. Ali svi oni, bez razlike, živi ili mrtvi, su Heroji Republike Srpske. Heroji koje treba da poštujemo, slavimo, sjećamo ih se i da učimo svoju djecu o njima i njihovoj borbi. Heroji kojima trebamo biti zahvalni za slobodu, život, budućnost. Heroji, kojima se nažalost nismo odužili.
Nismo im se odužili odnosom prema njima. Zaboravili smo sve koji dadoše svoje živote za Republiku Srpsku, za slobodu, za našu budućnost. Zaboravili smo sve one koji se hrabro boriše, ranjene, zarobljene, nestale, invalide, sve borce VRS. Oni danas žive na marginama društva u neimaštini. Zaboravili smo njihovu borbu, žrtvu, njihove porodice, djecu. Ulica, trgova i škola sa njihovim imenima skoro da i nema. Djeca danas ne uče o Odbrambeno-otadžbinskom ratu, niti mlade generacije znaju išta o tome. Na pomene dolazi sve manje ljudi. Svi skupa ih prepuštamo zaboravu, a to ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti, jer zaboravljajući svoju istoriju i heroje, zaboravljamo sami sebe.
Nismo im se odužili ni načinom na koji se odnosimo jedni prema drugima. Te 92. godine borci VRS su kao jedan stali i krenuli u borbu i dijelili dobro i zlo. Mi, s druge strane, danas smo podjeljeni, otuđeni, a ne tako davno kad su smrt, stradanje i teror bili svakodnevnica, nismo imali ništa, ali smo imali jedni druge i tako preživjeli. Danas, okrenuli smo se jedni na druge i sami sebi smo najveći neprijatelj.. Time smo skrenuli sa njihovog puta i iznevjerili nasljeđe koje su nam ostavili, Republiku Srpsku.
Zbog toga UDPB Nasljeđe vas sve poziva da se zajedno sjećamo boraca VRS i njihove borbe. Da njegujemo i čuvamo tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata i dostojno obilježavamo sve važne događaje. Njihova borba za Srpsku je bila puškama, surova i teška. Mi je danas moramo nastaviti, ali ne oružjem. Naši izazovi danas su drugačiji, veoma teški i komplikovani. Mi moramo našu borbu voditi da očuvamo teško stečen mir, jer mi najbolje znamo kakve užase nosi rat.
Učimo svoju djecu istini, jer moraju da je znaju. Pričajmo im o VRS i našim herojima, o ratu za slobodu. Učimo ih, ali ne da bi mrzili, već da ne bi dozvolili da im se opet desi zlo, koje se vjekovima dešavalo našem narodu. Učimo ih istinskim vrijednostima i tradiciji našeg naroda, da na njima zdravo odrastaju, da ih čuvaju i njeguju i dalje prenose.
Nastavimo borbu tako da radimo svi zajedno na rješavanju mnogobrojnih problema. Da gradimo Republiku Srpsku, da bude onakva za kakvu se borilo, krvarilo i ginulo, da bude najbolja što može biti, na dobrobit svih nas, budućih generacija i na ponos svih onih koji položiše svoje živote za nju. To je naša zakletva, to je naše nasljeđe", naveo je u svom obraćanju Saša Pešikan predsjednik Udruženja "Nasljeđe" iz Trebinja.

Pešikan je istakao da je u organizaciji Svečane akademije nesebično pomoglo Srpsko udruženje Ćirilica, SPKD Prosvjeta, Kulturni centar Trebinje,kao i mnogi ljudi dobre volje. "Sve ovo ne bi bilo moguće bez onih koji su učestvovali u večerašnjem programu, a koji su uložili i pokazali ogromnu volju, želju i trud kako bi svojim nastupima večeras na dostojan način obilježili Dan VRS. Za to im je UDPB Nasljeđe beskrajno zahvalno", navodi Pešikan.