230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

NOĆ MUZEJA: Trebinje dio evropske porodice muzeja

I ovogodišnja Noć muzeja u Trebinju obilovala je bogatim sadržajima, a više stotina Trebinjaca uživalo je u novim postavkama Muzeja Hercegovine u Starom gradu.

170521 музеј

Ovogodišnja manifestacija se već dugih 10 godina održava u gradu na Trebišnjici. U ovoj divnoj noći svi posjetioci su mogli besplatno da uživaju u svim postavkama Muzeja Hercegovine, koje govore u bogatoj i veoma interesantnoj istoriji našeg kraja.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grijuć istakla je da ova ustanova – otvarajući večeras svoja vrata – postaje dio evropske porodice muzeja, a Trebinje – evropskim gradom.
„Manifestacija postoji najviše zbog mladih – da bi večeras preskočili kafiće i klubove, te proveli svoje vrijeme i zabavili se u muzeju. Ovim želimo da pokažemo da muzeji nisu mrtve institucije i da i oni mogu da budu zabavni“, istakla je Grujićeva.

Muzeji nisu za samo jednu noć

Noć muzeja značajna je u smislu podizanja nivoa svijesti građana o važnosti dolaska na ovakva mjesta, odnosno u svrhu njihove edukacije u ovom kontekstu. Već bi od vrtićke dobi kod djece trebalo stvarati naviku odlaska u muzeje, pozorišta, galerije i druge institucije kulture. Jer, treba i to reći, veliki je broj Trebinjaca koji nikada nisu, a teško i da će, otišli u muzej. Iz tog razloga Noć muzeja je izuzetna akcija. Podsjeća nas na važnost muzeja i galerija. Ali i šalje poruku da muzeji ne bi u godini trebali imati samo jednu "svoju“ noć. Oni bi trebali biti naši svaki dan. Takav odnos prema kulturi čini neku zajednicu civilizovanom i kultivisanom.