230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Počeli radovi na sanaciji mrijestilišta Mirotinj

Ovih dana otpočeli su intenzivni radovi na rekonstrukciji mrijestilišta Mirotinj, koje posluje u sklopu Hidroelektrana na Trebišnjici, kao dio pogona HE Trebinje 1.

170523 миротињ

Osnovna namjena mrijestilišta je proizvodnja ikre i mlađi salmonidnih vrsta ribe za potrebe poribljavanja sliva Trebišnjice i svih otvorenih voda Istočne Hercegovine. Mrijestilište raspolaže sa sistemom od 25 paralelnih bazena u nizu i matičnim bazenom.

Ovo je prva rekonstrukcija objekta od njegovog osnivanja 1961. godine. Duga izloženost agresivnim vremenskim prilikama dovela je do većih oštećenja betonske konstrukcije i površinskih slojeva, što uzrokuje znatno procijeđivanje vode iz dovodnih kanala i bazena mrijestilišta.

„U cilju sanacije i zaštite betonskih površina na bazenima mrijestilišta pristupilo se građevinskim zahvatima koji uključiju zamjenu svih oštećenih A.V. dijelova konstrukcije, te opravku betonskih površina reperaturnim malterima. Potom će se pristupiti nanošenju kvalitetnog zaštitnog premaza potpune vodoodbojnosti, koji je otporan na temperaturne oscilacije i ima funkciju konsolidacije betonskih površina, odnosno, kako je dokazano “SM” metodom, produžava vijek trajanja betonskih konstrukcija. Time bi bila spriječena dalja degradacija i gubitak vode iz bazena mrijestilišta, kao i produžen vijek ovom jedinstvenom objektu“, izjavio je za naš sajt Nikola Tubić, rukovodilac tehničkog sektora HE Trebinje 1, dodajući da će biti sanirana površina od 2.100 m2.

Vrijednost radova, po ugovoru, koji je putem otvorenog postupkasa Hidroelektranama na Trebišnjici sklopila firma “ABV sistem” Trebinje, iznosi 78.622,00KM. Radovi se izvode u skladu sa najvišim evropskim i svijetskim ekološkom standardima predviđenim za objekte ove vrste. (Izvor: Het.ba)