230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Kroz prizmu turističkog vodiča: Od hercegovačkog krša do zvijezda Holivuda

Kažu da u Hercegovini ništa ne uspjeva osim kamenog krša posle koga (hodajući) svako smrša, hercegovac i kenjac.

170525 глумци

Postoji narodna izreka da “Hercegovina cjeli svijet naseli, a sebe ne raseli”. Kažu da je najbolji Hercegovac onaj koga iščupaš sa korjenom pa presadiš ili nakalemiš negdje, ma đe bilo drugo, najbolje u Bosnu. Tad se rađaju poznati ercegovci npr. Zdravko Čolić, Feđa Isović i drugi…

Često se čuje ta pjesma kako je Hercegovina – (Balkanska) Kalifornija

Volim što sam Ero od kamena stina
Volim što sam Ero materina sina
Opržen od sunca, opaljen od bure
Volim što san Ero s kajmaka i pure.

Volim što sam Ero i što volim vina
Blizu mi je more, blizu mi planina.

Hercegovina – Kalifornija!!!

Volim što san Ero od kamena stina
Volim što san Ero materina sina
Volim što san Ero s kamena i drače
Ko poskok što skače...

Zoster Hercegovina – Kalifornija!!!

Dobro ako je Kalifornija, gdje je onda Hercegovački Holovud?

Jedne večeri kod Francuzice dok je svirala Kustina harmonika i igrala Monika iza astala usta čovjek (načelnik Bileće) i diže Hercegovačku gangu: “Oj Bilećo mala dva oskara si dala, a uskoro i trećeg ako bude sreće” i zaista u Bileći se rađaju sami režiseri, glumci i oskarovci, Karl Malden Sekulović, dobio oskara 1951. za ulogu Mitcha, u filmu Tramvaj zvan čežnja, Duško Vukotić 1961, oskara za animirani film Surogat.

Kažu ako za novi Bondov film treba naći negativca zovu Kapora (Milorada) iz Bileće. Treba li u opšte spomiljati da je Emir Kusturica iz Bileće od Babića. Ako je Bileća rasadnik glumaca - oskarovaca, onda je Trebinje filmski studio sam po sebi. Prvi film koji je ovdje sniman bio je još davne 1935. godine u njemačkoj produkciji film Ciganski Baron, nakon toga 50-tih u Trebinju je sniman film „Vrata ostaju otvorena“ gdje se na filmu prvi put pojavila diva Jugoslovenskog filma Milena Dravić. 60-tih na Ivanici bio je izgrađen filmski studio gdje su se snimali čuveni “špageti vestern” filmovi, a na Zupcima vestern film o indijancu Vinetuu. U 60, 70-tim snimani su takozvani partizanski filmovi Le soldatesse i Bombaši. U 80-tim sniman je film Tajna manastirske rakije, gdje se na filmu pojavljuje glumac Bred Dexter (Veljko Šošo), rođen u Americi, a porjeklom iz Popova polja. Glumio je karakterne uloge "žestokih momaka", a najpoznatiji mu je nastup u znamenitom vesternu Sedmorica veličanstvenih.
Dexter je također bio poznat po burnom privatnom životu, pri čemu se isticao prvi brak sa Peggy Lee, a 1964. godine je spasio život Franku Sinatri od utapanja na Havajima i postao njegov dobar prijatelj.

Pred kraj 80-tih u Trebinju je sniman film „Najbolji“ i čuvena rečenica glumca Gačanina Dragana Bjelogrlića “ Oj Trebinje, Trebinje kad me vidiš ”…
Naravno ne treba zaboraviti ni Nevesinjca Glogovca (Nebojšu), koji je glumio u brojnim domaćim filmskim ostvarenijma.
Da ne bude da se u Hercegovini rađaju samo muški glumci, spomenućemo i glumice Nataliju Nogulić, poznata po ulozi admirala Aline Nečajeve iz “Zvijezdanih staza”, Natašu Ninković i Mariju Pikić.

Ono što je svakako ispromovisalo Trebinje u turističkom smislu, je TV serija Ranjeni orao režisera mostarca Šotre, nakon čega je Trebinje doživjelo veliku popularnost uz nezaobilaznu Anđelku i njenu sada već čuvenu kapiju. U Trebinju je sniman i film Krugovi prema istinitoj priči o Trebinjcu Srđanu Aleksiću. Najveću pažnju u Trebinju svakako je privukao dolazak Monike Beluči i scena kao iz njenog kultnog filma „Malena“ kada je prošetala Trebinjskim korzom. Da bi ovdje sa profesorom Kusturicom na magarcu prolijevala mlijeko na „Mliječnom putu od Trebinja do Klobuka“.

140819.monikasloboda

(Autor: Marko Ćapin www.trebinjetravelguide.com)